Szálka Erdogan szemében

Szálka Erdogan szemében

Életveszélyes fenyegetésekkel találja szembe magát a német Zöldek parlamenti képviselője, Cem Özdemir, aki mindent elkövetett annak érdekében, hogy a Bundestag népirtásnak minősítse az Oszmán Birodalomban száz évvel ezelőtt lezajlott és több mint egymillió áldozatot követelő vérengzést az ország örmény kisebbsége ellen.

A német törvényhozás eleget tett a beterjesztett javaslatnak, kiváltva Ankara és mindenekelőtt a török államelnök tiltakozását. Recep Tayyip Erdogan jellemtelen embernek nevezte a török szülőktől származó, de az NSZK-ban született és tizennyolc éves korában német állampolgárságot kapott Özdemirt, a Zöldek elnökét. A parlament hasonló bevándorlói múltú képviselőit a radikális kurd PKK „kinyújtott karjának” minősítette, és ezzel felszította a török nacionalisták hangulatát, akik az interneten keresztül nyitottak tüzet az „ellenségre”. – A gyalázkodó és sértegető üzeneteket már megszoktuk, de ilyen mennyiségű halálos fenyegetést még nem éltünk meg – nyilatkozta a Zöldek elnöki irodáját vezető Marc Berthold. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) válasza nem sokáig váratott magára, Cem Özdemir berlini lakását és környékét napok óta fokozott készültséggel figyeli a rendőrség.

Bírálatok

A Baden-Württembergben fekvő Urachban született, ötvenegy esztendős Özdemir tapasztalt politikusnak mondhatja magát. Pályafutása kezdettől fogva a Zöldeknél zajlott. Az ökopárt képviselőjeként jutott be 1994-ben a berlini Bundestagba és töltötte be a frakció belpolitikai szóvivőjének a tisztjét. 2004-ben beválasztották az EU-parlamentbe, ahol bekerült a külügyi bizottságba, és képviselte a Zöldek frakcióját külpolitikai szóvivőként. Mint a német Zöldek pártelnöke tért vissza a Bundestagba.

Özdemir kezdettől fogva támogatta Törökország felvételét az Európai Unióba, ugyanakkor nem riadt vissza attól, hogy bírálja Ankara egyes lépéseit. Kiállt a katonai szolgálatot elutasító fiatalok és az alavita kisebbség mellett, tiltakozott a szabad véleménynyilvánítás megkurtítása ellen, felemelte szavát a rendőrség erőszakos fellépése miatt a tiltakozó tüntetések során, Berlinben Erdogan politikáját kritizáló demonstrációt szervezett, az örményeket érintő vérengzés feldolgozását követelte, és e téma felvételét a német tankönyvekbe

Megvizsgáltatná Özdemir vérét

Nem csoda tehát, hogy kiváltotta a török államfő heves ellenszenvét. Erdogan egy Kölnben tartott beszédében már 2014-ben „állítólagos töröknek” nevezte, akit látni sem akar Törökországban. Most pedig Özdemir vérének laboratóriumi analízisét szorgalmazta annak bizonyítására, hogy nem is igazi török. A Tunceliben működő egyetem viszont díszdoktori címmel tüntette ki Özdemirt, apja szülővárosa, Pazar pedig díszpolgárnak választotta. A Bundestag hozta döntést követően viszont a település tanácsa megvonta e címet tőle azzal az indokolással, hogy a polgárok szégyellik magukat a török származású Bundestag-képviselők miatt, akik megszavazták a népirtássá nyilvánítást. Özdemir helyett az a kereszténydemokrata Bettina Kudla kapná a díszpolgárságot, aki a parlament egyetlen tagjaként voksolt az örmény határozat ellen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »