Szakmunkások ezreit hoznák Ukrajnából Magyarországra

Szakmunkások ezreit hoznák Ukrajnából Magyarországra

A munkaerőpiac külföldiek előtti megnyitását javasolja a szakma a kormánynak a hazai építőipari szakmunkáshiány csökkentésére. Ezzel csak Ukrajnából több ezer szakmunkás érkezhetne az országba.

A kép illusztráció. / Forrás: turcsak.com

Már vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (Évosz) által benyújtott javaslatokat, amelyek az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány megszüntetésére kínálhatnak megoldást – közölte a Magyar Nemzet.

Koji László, az Évosz elnöke a lapnak azt mondta, több lehetőség is kínálkozik, az egyik a munkaerőpiac külföldiek előtti megnyitása lehetne a hiányszakmákban. Így csak Ukrajnából 3-8 ezer szakmunkás érkezhetne az országba. Számukra lehetővé kellene tenni, hogy a munkavállalással kapcsolatos különböző engedélyeket egyszerűsített módon szerezhessék be – tette hozzá az elnök.

Az Évosz vezetője szerint az építési ágazat fellendüléséhez az is jelentős mértékben hozzájárulna, ha a kormány a már meglévő mintegy 4,3 millió lakás felújítását is támogatná. Például azzal, hogy hogy visszaigényelhetővé tenné a korszerűsítési munkák forgalmi adójának egy részét. Erre javaslatot is tettek, de még nem kaptak választ a kormánytól.

A kapacitáshiány főként a lakásépítési szegmensben jelentkezik, amit az is erősít, hogy idén a kormányzati támogatások bővülése miatt jelentősen megnő majd az új ingatlanok építésének száma.

Forrás: hvg

The post Szakmunkások ezreit hoznák Ukrajnából Magyarországra appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »