Szakértő: az orosz-török elhidegülés inkább kivétel volt, nem pedig szabály

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint az orosz és a török elnök keddi találkozója a korábbi szintre vitte vissza a két ország viszonyát. Szalai Máté az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában azt mondta: nem gondolja, hogy történelmi jelentőségű lett volna Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan megbeszélése.

Kifejtette: Oroszország és Törökország viszonya csupán az elmúlt nyolc-kilenc hónapban romlott meg, történelmi távlatból nézve azonban ez az elhidegülés inkább kivétel, nem pedig szabály volt a kapcsolatukban. Most annyi történt, hogy az elmúlt hónapok történelmi mélypontja után a viszony a korábbi szintre "ugrott vissza" – hangsúlyozta.

A szakértő megjegyezte: Törökországnak inkább fűződött érdeke a béküléshez, ugyanis komoly gazdasági kihívásokkal néz szembe; jól jár azzal, hogy az oroszok feloldják a török termékekre vonatkozó szankciókat, és ismét fogadhat orosz turistákat. Putyin mindezért politikai feltételeket támasztott, ezek mibenléte azonban csak a következő hetekben derül ki – tette hozzá, jelezve: azzal, hogy Törökország közelít Oroszországhoz, nem távolodik el feltétlenül az Európai Uniótól, sőt a nyugati államoknak még előnyükre is válhat a békülési folyamat.

Putyin és Erdogan a megromlott kétoldalú viszony átfogó helyreállításáról, egyebek között a kereskedelmi és gazdasági együttműködés, így a Török Áramlat gázvezetékprojekt újjáélesztéséről állapodott meg. A két vezető először találkozott azután, hogy a törökök tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőttek egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót.

(MTI)

Korábban írtuk: Erdogan "drága barátja" feloldja a szankciókat, és a korábbinál is szorosabbra fonják a kapcsolatokat


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »