Szakértő: az EU alapítószerződéseinek módosítását javasolhatja Magyarország

Magyarország az EU alapítószerződéseinek módosítására is javaslatot tehet a népszavazás nyomán – vélekedett Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Tóth Norbert a belső jogot illetően kiemelte: nem alkotmányellenes, ha az érvénytelen népszavazás eredményét figyelembe veszi a parlament.

Érvényes és eredményes népszavazás esetén az Országgyűlés kötelezettsége annak megfelelő jogot alkotni, de ha érvénytelen a népszavazás, akkor sem tiltja semmi, hogy a törvényhozás figyelembe vegye a szavazás eredményét – emelte ki a szakember.

Vasárnapi nyilatkozatok szerint a kormány a szavazás eredményének megfelelően kezdeményezni fogja az alaptörvény módosítását. Ha ez a belső jogalkotás konfliktusba keveredik az európai közösség jogával, akkor lehet indokolt, hogy Magyarország felvesse az uniós alapító szerződések módosítását – fűzte hozzá.

Az alapító szerződések átfogó módosítása szakmailag indokolt, annak lenne értelme – hangsúlyozta Tóth Norbert.

Csatolt_cikkek: Témába vág:Kvótareferendum – 98,32 százalék szavazott nemmel 43,35 százalékos részvétel mellett a csaknem végleges adatok szerintKvótareferendum – Részvételre buzdítja a magyar állampolgárokat az UMDSZÍgy vehetnek részt a kárpátaljai magyarok a kötelező betelepítésről szóló népszavazásonRovatok: KülföldTelepülés: MagyarországCímkék: kvótareferendum, népszavazás, Európai Unió, Magyarország, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »