Szakértő: a németeknél másfél százalékos adóemelésre lenne szükség, hogy fedezzék a kimondhatatlan probléma integrációs költségeit

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint a német politikának a migráció kapcsán szembe kellene néznie a vallási, kulturális különbségekkel, a munkaerőpiacba történő integrálással.

A bevándorlók integrációja számos problémát és kérdést vet fel Németországban, folyik az integrációról szóló törvény kidolgozása, ugyanakkor szembe kellene nézni a vallási, kulturális különbségekkel, a munkaerő-piacba történő integrálással, magyarázta Tamási Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: a konzervatív politika, elsősorban a CDU kommunikációs zsákutcába jutott. Érzékelik a problémákat, de nem képesek nevén nevezni őket, mert ezzel olyan irányba tolódnának el, amelyet inkább az AFD (Alternatíva Németországnak) képvisel. Pedig több politikai elemző is úgy látja, ha a CDU képes lenne a finomhangolásra, visszaszerezhetnék a konzervatívabb szavazóikat.

Tamási Anna szerint fontos kérdés, hogy a 2017-es választások után milyen koalíciós felállásban gondolkodnak majd. Egyre inkább kirajzolódni látszik, hogy Angela Merkel a zöldekkel lépne koalícióra. Ha ez valóban így van, nem várható határozottabb, szigorúbb hang a menekültkérdésben, vélekedett a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója.

A német gazdaság egyelőre képes finanszírozni az integráció költségeit, különböző elemzések szerint azonban mindez 2018-ig 900 milliárd euróba kerülne, s ehhez másfél százalékos adóemelésre lenne szükség.

A német kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, nem készülnek adóemelésre, tette hozzá Tamási Anna. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy szükség lesz szolidaritási adó bevezetésére Németországban, ami nem példa nélküli az ország történelmében.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »