Szaddám Huszein szobrának ledöntője ma már visszaállítaná az emlékművet, Bush-t és Blairt pedig saját kezűleg ölné meg

Szaddám Huszein szobrának ledöntője ma már visszaállítaná az emlékművet, Bush-t és Blairt pedig saját kezűleg ölné meg

Kadhim al-Jabbouri  ma már belátja, mekkorát tévedett, amikor felszabadítóként üdvözölte az amerikaiakat. Az ő családja is megszenvedte a diktátor keménykezűségét, mégis azt mondja, sokkal jobb volt akkor. Két perc, ami többet elmond a "nagy amerikai demokratizálásról" és annak eredményéről, mint bármi más.

Ma már fájdalmat és szégyent érez tette miatt a szobor egykori ledöntője, és azt mondja, szeretné visszaállítani, újraépíteni, de attól tart, megölnék, ha megtenné. Kadhim al-Jabbouri Szaddám Huszein motorkerékpárjait javította, de aztán "kegyvesztetté vált", és börtönbe került másfél évre.

"14 vagy 15 embert végeztek a családomból ki Szaddám idején, így örültem, amikor az amerikaiak megérkeztek, és megszabadultunk az elnyomó rendszertől. Amikor hallottam, hogy Bagdad határában vannak, fogtam a pörölykalapácsomat, és boldogan mentem a térre. Elkezdtem ütni a szobrot, le akartam dönteni. (…) Azóta viszont évről évre rosszabb a helyzet. Korrupció, belső harcok, fosztogatás. Szaddám gyilkolt, de az semmi volt a jelenlegi kormányhoz képest. Szaddám nincs többé, de ezer másik Szaddám van most helyette" – mondja.

Úgy érzi,  Irakot ellopták tőlük, Bush-t és Blairt pedig hazugoknak nevezi, akik tönkretették az országát, visszaröpítve őket a középkorba vagy még régebbre.

"Ha bűnöző lennék, a puszta kezemmel ölném meg őket" – fogalmazza meg, mit érez a "nagy felszabadítók" iránt.

(Kuruc.info, videó: BBC)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »