Szabó Magda, a női sorsok nagymestere

Jövőre lesz Szabó Magda születésének századik évfordulója, erre készülve a Jaffa Kiadó elindította a Kossuth-díjas írónő életműsorozatát, amelynek első öt kötete jelent meg a napokban. S bár az egyik legtöbbször idegen nyelvre fordított magyar szerző műveit az Európa Kiadó kínálatában is megtaláljuk, sőt a Digitális Irodalmi Akadémia révén online is elolvashatjuk, mégsem elhanyagolható az újabb kiadás. Hiszen Szabó Magda írásai nemhogy vesztettek volna frissességükből, de napjainkban talán aktuálisabbak, mint valaha. Újrakiadásuk pedig ismételten felhívhatja a figyelmet a kivételes életműre.

Szabó Magda Fotó: Tóth Tibor / Magyar Nemzet

A Jaffa idén tíz kötet kiadását tervezi, a friss szöveggondozáson túl új arculattal. Első körben Az ajtó, az Ókút, a Freskó, a Pilátus és A pillanat került a boltokba.

Szabó Magda pályája költőként indult, de „amikor 1958-ban, az elhallgattatás évei után […] első regénye, a Freskó megjelent, mindenkinek leesett az álla” – írta róla Nemes Nagy Ágnes. A Freskó és az egy évvel későbbi Az őz hozták meg számára a sikert, onnantól szabadfoglalkozású íróként élt. Számos önéletrajzi ihletésű művet írt, mint az Ókút, a Régimódi történet vagy a Für Elise.

A cívisváros református hagyományai meghatározták az életét. Aktív szerepet vállalt az egyházban: 1985-től öt éven át a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka és zsinati világi alelnöke volt. 1993-ban a Debreceni Református Teológiai Akadémia díszdoktorává avatták, Debrecen városa pedig díszpolgárrá választotta.

Szabó Magda a női sorsok ábrázolásának érzékeny mestere volt. Művei, bár más környezetben születtek, olyan kérdéseket tesznek föl, amelyek ma is eleven erővel hasítanak belénk. A nők érvényesülése, mindennapi küzdelmeik a társadalom berögzült, hamis normái ellen vagy épp a család belső titkai, tabuk, elfojtások, gátlások és hazugságok, amelyek súlyos teherként nehezednek az emberre – mit sem változott a helyzet a Freskó, a Pilátus vagy A Danaida óta.

Veiszer Alinda Az ajtó című regény ajánlójába írta – ám a teljes életműre érvényes lehet: azok könyve, „akik apró gesztusokból is értenek, akik mernek közel kerülni másokhoz, és mernek csalódni”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »