Szabó Kati az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia fővédnöke

Szabó Kati az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia fővédnöke

Szabó Kati zágoni születésű, többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász lesz a szeptember 21–25. között Kolozsváron szervezendő Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia fővédnöke. 

1szkspo1_b

Az RMDSZ ügyvezető elnöksége, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása (TTOT) a tanügyminisztérium és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem közreműködésével másodjára szervezi meg a középiskolásoknak szóló versenyt.

„Rendkívüli megtiszteltetés számunkra, hogy Szabó Kati vállalta a fővédnökséget. Az egyik legsikeresebb erdélyi magyar sportoló kiváló példaképe lehet minden sportkedvelő fiatalnak, rendezvényünk résztvevőinek pedig maradandó élmény lesz a vele való találkozás” – jelentette ki szerdán Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, a sportolimpia elnöke. Hozzátette, az esemény fő célja az erdélyi magyar gyerekek egészséges életmódra való nevelése, a sport népszerűsítése, a nagyszabású rendezvény remek találkozási lehetőséget biztosít a magyar középiskolás diákoknak, a szórakozáshoz, versenyhez pedig a sport iránti szeretetük elmélyítése is társul. „Tanároknak és diákoknak egyaránt előny, hogy idén tavasszal a sportolimpia bekerült a tanügyminisztérium rendezvénynaptárba, így hivatalosan is elismerik a rendezvény szakmaiságát, az elért eredményeket” – nyilatkozta az ügyvezető alelnök.

A tavalyi, első Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpián 22 iskolából több mint 400 diák mérkőzött meg egymással – jelentette ki Grabán Zsolt főszervező. „Idén a sportágak és a résztvevők számát is növeljük, közel 700 iskolást várunk a versenyre. Az eddigi sportágak – futball, kézilabda, kosárlabda, röplabda és atlétikai versenyszámok – mellett idén az úszás négy versenyszámában is megméretkezhetnek a diákok. Az eddigi visszajelzések alapján Erdély minden megyéje képviseltetni fogja magát az idei sportolimpián” – tette hozzá Grabán.

Szabó Katalin az 1984-es olimpián Los Angelesben négy versenyszámban szerzett aranyérmet és egy ezüstöt, emellett a világ- és Európa-bajnokságokon is remekelt, 17 alkalommal kapott maximális, 10-es pontszámot tökéletesen végrehajtott gyakorlataira. 2008-ban megkapta a román sport legmagasabb kitüntetését, a Sport Érdemrend I. fokozatát és a sporthatóság Legendás Bajnokok díját. A sportolimpiával kapcsolatos további részletek a www.facebook.com/amiolimpiank és a www.sportolimpia.ro oldalon olvashatók.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »