Szabálytalanul oszlatott a KDNP

Szabálytalanul oszlatott a KDNP

Megsemmisítette kedden első fokon a Fővárosi Törvényszék a KDNP országos elnökségének egyik 2014-es határozatát, amellyel föloszlatta a párt XIII. kerületi alapszervezetét – értesült a Magyar Nemzet.

A bíróság szóbeli indoklásában kimondta: teljesen törvénytelenül, szakmailag hanyag módon történt a helyi szervezet föloszlatása. Ha ez a döntés jogerőre emelkedik, az rendkívül érdekes kérdéseket vethet föl. Például hogy szabályosan tartották-e meg a KDNP tavaly márciusi országos választmányi ülését a törvénytelenül föloszlatott XIII. kerületi alapszervezet nélkül? (Egyébként ezen az ülésen választották ismét a párt elnökévé Semjén Zsoltot.)

A KDNP-s belháború előzménye, hogy 2012 októberében a XIII. kerületi szervezet megszüntette Soltész Miklós szociális államtitkár és Spaller Endre országgyűlési képviselő párttagságát, mivel az érintettek – többszöri szóbeli és írásbeli kérés ellenére – nem fizették be tagdíjukat, ami fejenként évi 3600 forint. A párt helyi elnöke, a lapunkban is rendszeresen publikáló Simor Miklós ügyvéd akkor azt mondta: elfogadhatatlan, hogy két, az országos átlagnál sokkal jobban kereső tagtársuk nem teljesíti „az öregségi nyugdíjasokra szabott csekély fizetési kötelezettséget”. A KDNP alapszabálya rögzíti: törléssel szűnik meg annak a tagnak a tagsági viszonya, aki tagdíjat egy évig nem fizet, és tagdíjhátralékát írásbeli felszólítás ellenére sem egyenlíti ki. Ennek ellenére Rubovszky György, a párt ügyésze az eset után a KDNP elleni támadásról beszélt, és azt közölte, senkit sem zártak ki a pártból. Mivel a helyi szervezet döntésén jogi fogást nem találtak, és a választások előtt már nem akartak belháborút, ezért csak a 2014-es önkormányzati választás után oszlatták föl a XIII. kerületi alapszervezetet. Soltész és Spaller kizárása mellett arra hivatkoztak, hogy az angyalföldi KDNP nyíltan szövetségellenes, a párt érdekeit sértő politikát folytatott. Simorék – javaslataik semmibevétele miatt – valóban nem támogatták a Fidesszel való közös jelöltállítást, ám ezt szabályszerűen tették, hiszen a párt alapszabálya kimondja, a helyi alapszervezet dönt a helyi szövetségi politikáról.

Simor az ítélet tényét megerősítette, ám azt egyelőre nem kívánta kommentálni. Kerestük Rubovszkyt is, ám nem értük utol.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »