Szabálytalan előzési kísérlet

VEZÉRCIKK – Se szeri, se száma azoknak az országoknak, ahol összetűzésbe keveredett a hatóságokkal – szembemenve a hatályos helyi törvényekkel – az amerikai székhelyű fuvarmegosztó, az Uber. 

A társaság éppen szerdán jelentette be, hogy jogi úton támadja meg London közlekedési hatóságának azokat a tervezett intézkedéseit, amelyekkel szigorítanák a működését, egyebek között írásbeli angol vizsgának vetnék alá az Uber sofőrjeit. Korábban a magyar állam ellen nyújtott be panaszt az Uber az Európai Bizottságnál, kifogásolva az ottani működését szerinte ellehetetlenítő jogszabályt, amely miatt fel is függesztette a tevékenységét.

Bár Bukarestben másfél éve vehetők igénybe a szolgáltatásai, hazai terjeszkedése egyáltalán nem akadálymentes, hiszen a konkurenciától tartó kolozsvári taxisok magukat utasnak kiadva eszközölték ki a cég sofőrjeinek megbírságolását. Nem vitás, hogy London, Budapest vagy a kincses város taxitársaságainak berzenkedése hátterében egyaránt kőkemény gazdasági érdekek húzódnak meg, a bérfuvarozók piaci pozíciójukat, profitjukat féltik az Ubertől. Az is tény, hogy a világszerte ismert cég térhódítása az utazóközönség érdekeit szolgálja, elvégre a versenyhelyzet minőségi szolgáltatásokat, elérhető árakat teremt. Végeredményben pedig a személyszállításra szakosodott társaságoknak is haladniuk kell a korral, szembesülniük kell a korszerű kihívásokkal és az innovációval.

A bökkenő csak az, hogy miközben az ügyfeleinek nevezett sofőrjeit jövedelemadó befizetésére tanácsolja, az Uber sehol hajlandó helyben adózni a fogadó országban folytatott tevékenységéből származó bevétele után. Már a társaság ama propagandisztikus retorikája is megtévesztő – és valótlan –, miszerint az Uber „csak” egy közösségi közlekedési applikáció, utasmegosztó, nem pedig taxitársaság.

Az igazság az, hogy a fuvarmegosztó semmiben sem különbözik azoktól a kalóztaxiktól, amelyek hatósági engedély nélkül teremt tisztességtelen versenyhelyzetet azokkal a bérfuvarozókkal szemben, akik bevételük jelentős részét a jóváhagyásokra, a szokásosnál borsosabb árú biztosításra, egyéb kötelező kiadásokra fordítják. Az Uber nagyon könnyen elkerülheti tehát a büntetéseket és a hatásági eljárásokat, ha aláveti magát a célországa jogszabályainak. Ez esetben még a vélelmezett sérelmek miatt kezdeményezett bírósági perekre sem kellene költenie.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »