Szabályos volt az LMP által kifogásolt projekt megvalósítása

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerint szabályosan valósították meg azt az egészségügyi fejlesztési projektet, amelynek forrásfelhasználását az LMP antikorrupciós szakszóvivője kifogásolta.

Az ÁEEK az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy csütörtöki sajtótájékoztatóján Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője egy 9,5 milliárd forintos egészségügyi fejlesztési program forrásfelhasználását vitatta. Azt mondta: a forrásfelhasználás nagy része egyáltalán nem ismert, “a csekély átláthatósággal bíró” programból azonban az látható, hogy mintegy 250 millió forint ment “kamu tanulmányokra”, drága képzésekre vagy olyan programfejlesztésre, amely már az állam rendelkezésére áll.

Példaként említette, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által egyetemek bevonásával megvalósított projektben szabálytalan közbeszerzéssel fizettek ki több mint 23 millió forintot nyilvánosság biztosítására, amelynek keretében egy reklámhoz napi 400 ezer forintért kértek fel szereplőként idomárokat állataikkal.

Az ÁEEK közleményében azt írta: a Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása című projektet “szabályosan, a beadott projektjavaslatnak megfelelően” valósították meg.

Kiemelték: a projekt olyan fejlesztéseket hajtott végre, amelyek a beadott megvalósíthatósági tanulmányban szerepeltek, és amelyek a magyar egészségügy fejlődését szolgálták. Nem indult szabálytalansági eljárás a projekt egyetlen eleme esetében sem, ezt a záró helyszíni ellenőrzéskor tett vizsgálat is megállapította – fűzték hozzá.

Úgy fogalmaztak: a projekt nyilvánosságának biztosításával kapcsolatos szerződés “egy, a projekt keretében kötelezően ellátandó feladatra irányult”.

Álláspontjuk szerint Hadházy Ákos valótlanul állítja, hogy az ÁEEK állatszereplőket foglalkoztatott volna idomárukkal vagy felnőtt- és gyerekszereplők szolgáltatásait rendelte volna meg. Ezenkívül speciális optikát, térhangosítást, aggregátort és kellékanyagokat sem vettek igénybe – fűzték hozzá. Közölték: ezzel szemben az ÁEEK a szerződés keretében a nyilvánosság biztosításához közvetlenül szükséges szolgáltatásokat rendelte meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »