Szabadulnának a koldusoktól

Szabadulnának a koldusoktól

A kelet-európai koldusok elszaporodására hivatkozva fontolgatják a kéregetés betiltását a stockholmi hatóságok. Svédország korábban számításba vette az ország nagyvárosait elárasztó romániai romák hazatelepítését is.

Újfent a kelet-közép-európai államok hatóságait okolják a kontinens nyugati felében nagy számban felbukkanó koldusok miatt a svéd kormány illetékesei. Ardalan Shekarabi svéd közigazgatási miniszter bejelentette, hogy hazája kilátásba helyezte a kéregetés betiltását a romániai és bulgáriai koldusok miatt.

Az uniós ügyekkel foglalkozó EUobserver beszámolója szerint a tárcavezető a napokban Reykjavíkban tartott megbeszélésen ismertette a stockholmi kabinet tervét, amelyen a skandináv országok kormányainak képviselői értekeztek az északi államok településeinek aktuális problémáiról. „A svéd települések utcáin való kéregetés sohasem fogja megoldani a romániai és bulgáriai szegénység és kirekesztés okozta hatalmas problémákat” – jelentette ki a találkozón a svéd miniszter. Shekarabi hozzátette, a stockholmi kormány célja megóvni és fejleszteni a svéd szociális modellt, amelynek keretében szerinte nem jöhet szóba kéregetéssel enyhíteni a szegénységen.

Svédországban nem először merül fel a koldulás betiltása, miután az elmúlt években a skandináv ország nagyvárosait ellepték a kelet-európai, főleg roma származású kéregetők, akiknek száma hivatalos adatok szerint meghaladja a 4 ezret. Miközben például Dániában akár hat hónap szabadságvesztéssel sújtható a kéregetés, Stockholm mindeddig abban látott megoldást a jelenség felszámolására, ha támogatja a romániai és bulgáriai cigány közösségek helyzetét. (Két évvel ezelőtt épp amiatt vált fagyossá a stockholmi és a koppenhágai kormány viszonya, hogy a dán kabinet szóvivője felszólította a hazájában koldulókat, menjenek Svédországba.)

Tavaly ősszel Romániába látogatott egy népes, svédországi nagyvárosok polgármestereiből, a regionális és megyei tanácsok vezetőiből, kormányzati illetékesekből álló küldöttség, hogy feltérképezze az ott élő roma közösség helyzetét. A nagyszámú roma népesség által lakott települések felkeresését is magában foglaló terepszemlével az volt a svéd illetékesek célja, hogy a romániai hatóságok és az érintett önkormányzatok bevonásával próbálják hazaköltöztetni az északi államban kolduló cigányokat. Egyébként egy, a stockholmi kormány által rendelt, nemrég közzétett felmérés szerint a svéd lakosság fele egyetért a koldulás betiltásával, a megkérdezettek negyede pedig ellenzi az intézkedést.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »