Szabadságuktól megfosztott emberek

Szabadságuktól megfosztott emberek

Világszerte 45,8 millióan kényszerülnek arra, hogy a modern kori rabszolgaság valamilyen formájában éljenek, közülük a legtöbben az ázsiai kontinensen – derül ki a rabszolgaság felszámolásáért küzdő Walk Free Foundation elnevezésű ausztrál alapítvány kedden közzétett éves felméréséből.

modern-day-slavery_b

A 167 országot vizsgáló Global Slavery Index 2016 című, az MTI által ismertetett tanulmányból kiderül, hogy a modern kori rabszolgaságban sínylődők 58 százaléka öt országban él: Indiában, Kínában, Pakisztánban, Bangladesben és Üzbegisztánban.

A lista élén az 1,3 milliárd lakosú India áll, ahol 18,4 millió kizsákmányolt embert tartanak számon. Romániában nyolcvanezer ember tekinthető modern kori rabszolgának, ezzel az aránnyal a 32. helyen áll az ország a 167 közül, Európában pedig e tekintetben az ötödik. A felmérés megemlíti, hogy Észak-Koreában a legrosszabb a helyzet, ahol minden huszadik ember, vagyis az ország 22 milliós lakosságának 4,4 százaléka rabszolgasorban sínylődik, és a kormány a világon a legkevesebbet teszi a helyzet javításáért. Sőt korábban jogvédő szervezetek és az ENSZ is az állam által fenntartott kényszermunkatáborokról számolt be.

Romániai rabszolgák

Három román állampolgárt mentett meg a rendőrség, miután elszabadultak az Olaszországhoz tartozó Szardínia szigetén egy juhfarmról, ahol több mint egy hónapja rabszolgasorban tartották őket – írta a Mediafax hírügynökség. A két huszonöt éves, valamint az 56 éves férfi azt mondta a rendőrségnek, arra kényszerítették őket, hogy egész nap, késő éjjelig dolgozzanak, és mindössze egyszer kaptak enni naponta. Miután megszöktek a farmról, majdnem 100 kilométert tettek meg, amíg végre találkoztak egy rendőrrel egy falusi úton, Nuoro város mellett. A munkásokat, akik alultápláltak, dehidratáltak és kimerültek voltak, kórházba szállították. A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, amelyben a gyanú szerint emberkereskedelem is szerepet játszott.

A Global Slavery Index 2016 adatai szerint Magyarországon 22 500-an kénytelenek rabszolgasorban élni, és ezzel az ország Japánnal, Tajvannal, Uruguayjal, Szlovéniával és Szlovákiával megosztva a negyvenegyedik a rangsorban. A tanulmány szerint modern kori rabszolgaság áldozata az, akit megfosztanak a szabadságától, akire mások tulajdonaként tekintenek, akit elcserélhetőnek, eladhatónak vagy elpusztíthatónak tartanak. Az alapítvány a modern kori rabszolgaság keretében tartja számon az emberkereskedelmet, a kényszermunkát, az adósrabszolgaságot, a kényszerházasságot és a gyermekek különféle kizsákmányolását.

Az ENSZ egyik illetékese a felmérés kapcsán azt mondta, a szegénységnek, társadalmi kirekesztésnek és megkülönböztetésnek tudható be, hogy az eddigieknél is elterjedtebbek a rabszolgaság olyan formái, mint a prostitúció, a gyerekkatonaság, a kényszermunka vagy a gyermekek alkalmazása a kábítószer-kereskedelemben.

A két évvel korábban készített, hasonló felmérés világszerte 35,8 millió modern kori rabszolgát regisztrált. Andrew Forrest, a Walk Free Foundation alapítója szerint a 30 százalékos emelkedés elsősorban adatgyűjtési módszereik javulásának tudható be, bár úgy véli, a helyzet a globális migráció erősödése miatt világszerte romlik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »