Szabadon engedték Reagan merénylőjét

Szabadon engedték John Hinckleyt, aki 35 évvel ezelőtt megkísérelte meggyilkolni Ronald Reagan akkori amerikai elnököt – jelentette szombaton a The Washington Post című amerikai lap. 

Egy amerikai bíróság még júliusban döntött a 61 éves férfi szabadon engedéséről mivel úgy ítélte, hogy Hickley sem magára sem másokra nem jelent veszélyt többé.
John Hinckley 1981-ben egy washingtoni szálloda előtt lőtt rá Ronald Reaganre, mint később elmondta azért, hogy felhívja magára Jodie Foster színésznő figyelmét.

Reagan elnököt akkor két hétig ápolták kórházban, a lövöldözésben megsebesült az elnököt kísérő rendőr és az elnök sajtótitkára, James Brady is. Hinckleyt akkor nem börtönbüntetésre, hanem zárt osztályon történő kezelésre ítélték, mert az igazságügyi orvosszakértők beszámíthatatlannak találták.

Hickleyt 1981 óta egy washingtoni pszichiátriai intézetben kezelték. 2006-tól kezdődően többször is meglátogathatta a Virginia államban élő édesanyját, akinél mostantól lakhat. Ugyanakkor néhány hatósági korlátozással kell szembenéznie, így nem érintkezhet Reagan családtagjaival, sem Jodie Fosterral. Emellett folytatnia kell a kezelését, és mindössze 80 kilométerre hagyhatja el édesanyja házát, ilyen esetben pedig mindig kell hogy legyen nála GPS-helymeghatározásra képes, bemérhető mobiltelefon.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »