Szabadnépes demokrácia

(…)  Október 2-án azonban minderről nem lesz szó. A népszavazás nem a közös távlati jövőnkről, hanem Orbán Viktor következő pár évéről szól. A Fidesz képes volt pusztán hatalomtechnikai megfontolásból a rendszerváltás utáni időszak leggonoszabb kampányát végigcsinálni.

A vasárnapi kérdésnek nincs köze az előttünk álló kihívásokhoz, és az eredménynek még csak érdemi következménye sem lesz az uniós menekültpolitikára nézve. Fontos megérteni, hogy ezen a szavazáson nincs rubrikája az ellensúlynak, nem lesz arányosan európaibb vagy befogadóbb az ország, ha valaki a Fidesszel szemben húzza az ikszet. A szomorú valóság az, hogy aki ebben a mutatványban a kormány álláspontja ellen, de érvényesen szavaz, az hagyja magát, hogy láncra vert legyőzöttként hajtsák végig Orbán győzelmi felvonulásán.

A Népszabadság szerkesztősége nem fog megfutamodni a vitától, nem félünk arról beszélni, mit tehetünk a humanitárius katasztrófák enyhítése és saját pozíciónk megőrzése érdekében. De nem fogunk asszisztálni ahhoz, hogy egy országgal a bolondját járassák, gyűlöletet gerjesszenek, illegalitásba küldjék az igazságot. Nem támogathatjuk, hogy Magyarországon a kormányzás végképp a félelemkeltés leghatékonyabb kommunikációjában merüljön ki.

Mi nem támogathatjuk ezt az önérdek vezérelt, üres népszavazást, ebben biztosak vagyunk. Ám demokrataként komoly dilemma elé kerültünk. A rendszer legszentebb intézménye a polgárok közvetlen véleménykifejezése. Többségünk úgy gondolja, távolmaradásával tudja csak megüzenni: a demokráciát nem lehet kicsúfolni. Ám sokan vannak közöttünk, akik hiszik, hogy a népfelség elve fontosabb az adott kérdésnél vagy a hatalom cinikus játékánál. Ők érvénytelenül adják le voksukat vasárnap.

Ugyanakkor akár a távollét, akár az akkurátusan érvénytelenné tett szavazólap lesz eszközünk, az üzenetünk azonos. Mélyen megvetjük a mocskos és felelőtlen kormányzati játszmát.

Döntöttünk – szerkesztőségi cikk


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »