Szabadlábon a rettegett ormánsági uzsorás

Szabadlábon a rettegett ormánsági uzsorás

Tavaly nyáron engedték ki a börtönből azt az ormánsági uzsorást, akit jogerősen 8 év, 10 hónap börtönre ítéltek. Úgy tűnik, a férfi ott folytatja, ahol letartóztatása előtt abbahagyta. Egyik korábbi adósát azzal fenyegette meg, hogy ismét elveszi a házát. A Siklósi Járási Ügyészség újra nyomoz az ügyben.

Gy. Lászlót 2011-ben zsarolás, csalás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt 8 év, 10 hónap börtönre ítélték. A vád szerint több mint 50 ormánsági embernek adott kisebb kölcsönt, havi 50-100 százalékos kamatra. Hat év alatt 3 és fél milliót helyezett ki, 34 milliót követelt vissza. Hét adósának a házát is a nevére íratta. Volt olyan ügyfele, akit a börtönből írt levélben fenyegette meg, sőt a büntetés-végrehajtási intézetet is beperelte a szerinte nem megfelelő fogva tartás miatt.

Jó magaviselete miatt tavaly nyáron szabadult. Bár a korábban nevére vett ingatlanok szerződéseit a bíróság semmisnek nyilvánította, egyik volt adósát most azzal fenyegette meg, hogy ismét elveszi a házát. Az uzsorás fizetési meghagyások érvényesítésével fenyegetőzik.

„A helyiek, ha lehet, még jobban félnek, mert elhitték azt, hogy a helyi erők mögötte állnak. A legnagyobb közösségi portálon le van fényképezve a helyi polgármesterrel, aki szintén büntetett előéletű, és a helyi jegyzővel, mint jó barátokkal. És az emberek most azt gondolják, hogy akár a hivatal is benne lehet. Remélem, hogy ez nem így van, de mindenesetre naponta érkeznek most már Siklósnagyfaluból és környékéről az ismételt áldozatok, akiknek veszélyben van a családja” – nyilatkozta Mali Zoltán, Drávapiski független polgármestere.

Az ügyben a Siklósi Járási Ügyészség egy alapítvány feljelentése alapján egy hónapja rendelt el nyomozást. „A nyomozás feladata lesz annak eldöntése, hogy a feljelentésben foglaltak megfelelnek-e a valóságnak, illetőleg annak a felderítése, hogy a más sértetteket a korábban elítélt felkeresett-e. Ezért az eljárás során tulajdonképpen megkeresésre kerülnek a korábbi ügynek a sértettjei” – tájékoztatott Kutas Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

Gy. Lászlót telefonon értük el. Azt mondta, ügyvédje tanácsára nem nyilatkozik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »