Szabadka: Újraélesztő készüléket helyeztek el az MTTK épületében

Szabadka: Újraélesztő készüléket helyeztek el az MTTK épületében

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar antropológia műhelye a magyarországi Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) eszközpályázatán egyebek mellett egy mobil újraélesztő készüléket is nyert, amelyet a kar előcsarnokában helyeztek üzembe. Ugyanitt akkreditált elsősegély tanfolyam is indul.

Az automata defibrillátorral (AED) szívmegállás esetén bárki újraélesztést végezhet, aki elvégez egy rövid BLS (Basic life support) újraélesztési tanfolyamot. A készülék magyarul beszél, minden utasítást világosan közöl, és csak abban az esetben lép működésbe, ha valóban szükség van rá – mondja Szendi Zsolt életmentő, egészségügyi szakember. A készülék biztonsági rendszere érzékeli a szív elektromos tevékenységét, és ha kamrai fibrillációt észlel, az adott szervezetnek megfelelő erősségű áramütést ad le a mellkasra, ezáltal a használata teljesen veszélytelen – teszi hozzá a szakember. Egyedüli kockázatot az jelenthet, ha az elsősegélyt nyújtó személy fizikai érintkezésben marad a beteggel a defibrillátor használatakor, ebben az esetben őt is áramütés érheti, de a készülék erre is figyelmeztet, így a használata szinte teljességgel veszélytelen mindkét fél szempontjából – nyilatkozta Szendi Zsolt a Vajdaság Mának.

Czékus Géza, a kar dékánhelyettese bejelentette, hogy megkapták az akkreditációt egy elsősegélynyújtó tanfolyamra is, amelyet először január 4-én tartanak meg óvodapedagógusok és tanítók számára. Az egészségügyi továbbképzés akkreditációjának érvényességi ideje két év, így a programnak igény szerint lesz folytatása akár intézményi megkeresések alapján is. A továbbképzés egyik előadója, Szendi Zsolt elmondta, hogy a programban egyetemi hallgatók és az Egészségügyi Középiskola tanulói is részt vesznek, továbbá kiemelte, bízik a két intézmény jövőbeli együttműködésében is.

Szabadkán a most elhelyezett mobil defibrillátor mellett a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat épületében található hasonló készülék.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »