Szabadka: Személycserék a közvállalatokban és közintézményekben

Szabadka: Személycserék a közvállalatokban és közintézményekben

Négy közvállalat élén történt személycsere és a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál, valamint a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál tanácsában is egy-egy tagot lecseréltek a szabadkai képviselő-testület csütörtöki ülésén, illetve módosították a 2016-os városi költségvetést.

A közel nyolc órán át tartó ülésen hatalom és ellenzék több kérdésben is összecsapott. Ezek egyike az a nemrégiben a médiában kirobbant botrány volt, amely szerint a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény keretében működő Šumica óvodában a gyerekeknek feltálalt bablevesben kavicsok voltak. Emiatt az ellenzéki Mozgalom a polgári Szabadkáért kezdeményezte az intézmény igazgató bizottságának leváltását. Maglai Jenő frakcióvezető elmondta, képviselői csoportként nem kezdeményezhetik az igazgató leváltását, ugyanis ez az igazgató bizottság hatásköre, ezért az ő menesztésüket indítványozták. Szerinte az intézményben komoly problémák tapasztalhatóak, aminek az oka, hogy nem pártonkívüli vezetés áll a Naša Radost élén.

Jaša Šimić az intézmény igazgatója korábban egyértelműen azt nyilatkozta, hogy a bablevesben kavicsok voltak, amit most Veljko Vojnić műszaki igazgató cáfolt, és azt állította, az újságírók ellenőrizetlen információt közöltek. A MaPSZ indítványát a Szerb Haladó Párt (SNS) és a VMSZ által alkotott hatalom leszavazta, így az nem került napirendre, az ülésen mégis hosszasan tárgyalták a képviselők.

A mozgalom másik kezdeményezésének megvitatását sem támogatta a többség, ez pedig arra vonatkozott, hogy Szabadkán belül hozzák létre Bajmok, Csantavér és Palics városi községeket. Beterjesztőként Maglai Jenő ezt azzal indokolta, hogy így decentralizálnák a várost és ezek a községek racionálisabban gazdálkodhatnának a költségvetési eszközökkel. Bogdan Laban polgármester szerint egy kifejezetten összetett kérdésről van szó, ami sokba kerül, és amit az ellenzék napi politikai célokra kíván felhasználni. Szerinte ha ez ennyire fontos, akkor az elmúlt húsz évben már megvalósíthatták volna. Horvát Tímea alpolgármester is azt emelte ki, hogy 2012-ben a VMSZ-nek volt egy ilyen javaslata, akkor a feltételek is kedvezőbben voltak, Maglai Jenő mégsem vitte végig az ügyet. Erre reagálva Maglai azt mondta újságíróknak, hogy akkor azért akadt el az ügy, mert Pásztor István pártelnök nem támogatta azt.

A négy közvállalat élén történt személycserét is komoly vita kísérte. A Park Palics kft. élére Nebojša Darabošt nevezték ki, aki eddig a Városi Tanács beruházásokért felelős tagja volt, az ő helyére Srđan Samardžić került. A Szabadkai Gázművek új igazgatója Ződi Ildikó lett, aki korábban az Üzleti Inkubátort irányította. A Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat élén Tóth Godó Valériát Sugár György váltja, a Palics-Ludas Közvállalatban pedig Márton Ferenc helyére Dobó Márta került.

A Mozgalom a polgári Szabadkáért képviselői a Vízművek és a Palics-Ludas élén történt személycseréket kifogásolták, amelyek szerintük kizárólag politikai indíttatásúak voltak, ezzel szemben a hatalmi oldal képviselői azzal érveltek, hogy Tóth Godó Valéria már korábban külföldre távozott más munkahelyre, Márton Ferenc leváltásával kapcsolatban pedig azzal érveltek a hatalmi koalíció tagjai, hogy véleményük szerint kifogásolhatóan végezte a dolgát. Példaként a helyi lakossággal való rossz viszonyát és a korábban elkobozott nádvágó kombájn esetét említették.

A Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál tanácsában Siflis Zoltán filmrendező helyére Vadlövő Gabriella, a Pannon RTV munkatársa került, a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál tanácsában pedig Ágoston Pribilla Valéria helyére Miroslava Babićot, a Városi Tanács kulturális ügyekkel megbízott tagját nevezték ki. Ő lett nemrégiben a Szabadkai Népszínház igazgató bizottságának is az elnöke.

A Városi Választási Bizottságban is személycsere történt, Bálint Ágota helyett, aki a városi közigazgatás vezetőjének helyettese lett, a VMSZ Nagy Kanász Györgyöt delegálta tagnak. Ennél a napirendi pontnál hosszabb vita alakult ki VMSZ–MaPSZ vonalon. A mozgalom tagjai úgy vélik, megkárosították őket, ugyanis, amíg a VMSZ-nek és nekik is 11-11 városi képviselőjük van, addig a VMSZ-nek két tagja van a testületben, a mozgalomnak viszont csak egy. A hatalmi képviselők cáfolták ezeket az állításokat, mivel szerintük a helyettes tagokkal együtt mindkét csoport 3-3 tagot delegált a választási bizottságba.

Megszűnt a tehetséges diákokat támogató Út a tudás felé alapítvány, helyette a jövőben egy költségvetési alap lesz hivatott betölteni ezt a feladatot, elfogadták a költségvetés kilenc havi megvalósításáról szóló jelentést, átütemezték az idei büdzsét, illetve több közvállalat alapítói okiratát is módosították.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »