Szabadka: Régi fényében pompázik a Zsinagóga

Szabadka: Régi fényében pompázik a Zsinagóga

Befejeződött a szabadkai Zsinagóga északi homlokzatának a felújítása is, ezzel a külső rekonstrukció teljes egészében megtörtént, csupán egy kisebb rész lapozása maradt hátra. Maglai Jenő polgármester pénteken tekintette meg a munkálatokat, ez alkalommal elmondta, azt, amit korábban három évtizeden át nem tudtak elvégezni, most valamivel több mint két év alatt elkészült.

A felügyelőség megállapítása szerint az épület külső homlokzata ötven évig biztosan úgy néz majd ki, mint most, a felújítás után. A város feladata, hogy gondot viseljen az épület karbantartásáról.

Az északi oldal felújítása 11,5 millió dinárba került, illetve több alapítvány segítségével hoztak helyre néhány vitrázst, míg a teljes külső rekonstrukció összesen nagyjából 40 millió dinárba került – mondta el a polgármester.

A belső felújítást a magyar kormány finanszírozza, akik erre a célra 1,6 millió eurót biztosítottak. Maglai szerint az MNT már elindította a közbeszerzési eljárást, a munkálatok ősszel kezdődhetnek, és mintegy két évig tartanak majd.

Basity Gréta


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »