Szabadka: A haladópárti képviselők megfenyegették a horvátokat?

Szabadka: A haladópárti képviselők megfenyegették a horvátokat?

Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének (DSHV) elnöke ma nyílt levelet intézett a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökéhez, Aleksandar Vučićhoz, amelyben kifejti, hogy a szabadkai városi képviselő-testület ülésén az SNS képviselői megfenyegették a horvátokat.

Žigmanov levelében leszögezte, az SNS képviselőinek ilyen fajta viselkedése „olyasmi, amire a vajdasági horvátoknak a legkevésbé van szükségük”. Ugyanakkor a szólásszabadság elleni ilyen fajta támadást és a fenyegetést, hogy “a szerbiai horvátok vigyázzanak, mit beszélnek és mit tesznek”, nem ítélték el vagy ellenezték a képviselő-testületi hatalmi többség képviselői, mondta a DSHV elnöke.

Žigmanov, aki a szabadkai képviselő-testület tanácstagja, a tegnapi ülésen ellenezte Siflis Zoltán rendező leváltását a Palicsi Európai Filmek Fesztiválja tanácsából, s értékelése szerint ezzel „eliminálják” azokat, akik nem részei a politikai hatalmi szerkezetnek. Véleménye szerint, ha a politikai erők káderpolitikát hoznak létre a kultúra területén, akkor olyan lesz a helyzet, mint az “Informbiro” idején volt.

Az SNS visszautasítja a vádakat

Stevan Bakić, az SNS képviselőcsoportjának elnöke visszautasította ezeket a kiejlentéseket, s azt mondta Žigmanovnak, hogy „ne hasonlítsa őket össze az Informbiro idejével”. „Sem a körülmények nem olyanok, sem ön nem az, akinek ilyeneket kellene kimondania ennél a szószéknél. Amikor majd azt hallom, hogy felemelte a szavát a szerb kisebbség védelmében Horvátországban, akkor majd megengedem itt, hogy felemelje a szavát, s annak nevezzen bennünket, aminek nevez” – üzente Bakić Žigmanovnak.

A vitába bekapcsolódott a Polgári Szabadkáért Mozgalom képviselője, Josipa Ivanković is, aki egyébként a Horvát Nemzeti Tanács tagja is, s úgy értékelte, Bakićnak a szabadkai horvátok felé intézett sértése miatt fenyegetve érzi magát. Bakić ezt a kijelentést szintén visszautasította, Ivanković pedig azt kérte a képviselő-testülettől, hogy nyilatkozzon arról, Bakić megsértette-e az ügyrendet. A többség szerint nem.

Tegnap leváltották Siflis Zoltánt, aki már több éve a fesztivál tanácsának tagja. Siflis egyébként a Magyar Nemzeti Tanács tagja volt, s a Vajdasági Magyar Szövetséggel szembehelyezkedő Magyar Mozgalom egyik alapítótagja, írja a 021.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »