Svájci diplomata lehet az EBESZ főtitkára

Thomas Greminger svájci diplomata lehet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) új főtitkára – közölte Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a szervezet informális külügyminiszteri találkozóján Ausztriában kedden.

A soros elnökséget betöltő Ausztria külügyminisztere azt mondta: bízik abban, hogy a szervezet 57 tagállama is jóváhagyja az erre vonatkozó osztrák javaslatot.

A keddi mauerbachi találkozón egyetértés született további fontos posztokról is. A Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának (ODIHR) igazgatója Ingibjörg Solrun Gisladottir, Izland korábbi külügyminisztere lehet, a kisebbségi főbiztosi feladatokat az eddigi EBESZ-főtitkár, Lamberto Zannier látná el, a médiaszabadság ügyében megbízott képviselő posztját Harlem Désir, a francia külügyminisztérium Európa-ügyekért felelős államtitkára tölthetné be.

Az EBESZ-nagykövetek várhatóan szerdán vagy csütörtökön hoznak a személyügyi kérdésekről döntést, amelyet öt napig lehet megvétózni.

Lamberto Zannier hat éven keresztül volt a szervezet főtitkára, hivatali ideje július elsejével jár le. Korábban úgy nyilatkozott, hogy a szervezeten belüli megosztottság jele, hogy utód nélkül hagyja el a posztot.

A bécsi központú főtitkárság az EBESZ-missziókat vezényli, és szervezi az 57 tagállamból álló szervezet üléseit.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »