Svájc nehéz harcban győzte le Albániát

Svájc nehéz harcban győzte le Albániát

A svájci válogatott 1-0-ra legyőzte az albán csapatot Lensban, a labdarúgó Európa-bajnokság szombat délutáni mérkőzésén, az A csoport 1. fordulójában.

A lensi összecsapáson hamar vezetést szereztek a svájciak, akik a bő félóra múltán 10 főre fogyatkozott riválissal szemben a meccs végéig megőrizték minimális előnyüket.

A négyesnek – egyben az Eb-nek – a magyar Kassai Viktor vezette péntek esti nyitómeccsén Franciaország 2-1-re megverte Romániát a párizsi Stade de France-ban.

A svájciak azonnal támadószerepben léptek fel, egymás után formálták akcióikat, s törekvéseiket hamar siker kísérte: az 5. percben egy szögletre rosszul, megkésve jött ki az albánok kapusa, Berisha, a svájciak védője, Schär pedig zavartalanul fejelhetett az üresen tátongó kapuba (1-0).

Lassan ocsúdtak az albánok, néhány tétova kísérletük akadt, de igazán nagy helyzetet csak félóra elteltével tudtak kialakítani. Ekkor a svájci védőktől kísérve Sadiku kilépett, ám pontatlanul célzott, s a háló helyett a kapusba lőtte a labdát a 31. percben.

A 37. percben megfogyatkozott az albán alakulat: második sárga lapját is begyűjtve kapta meg a pirosat a csapatkapitány Cana, aki estében kézzel ütött bele a labdába. Az ezért a 16-os vonalának közeléből járó szabadrúgást Dzemaili a kapufára bombázta.

A második félidő elején a svájciak gyors egymásutánban háromszor is helyzetbe kerültek, de nem tudták megduplázni előnyüket. A lehetőségek elfecsérlése nem ütött vissza: az emberhátrányban játszó albánok nemigen tudtak mit kezdeni magukkal, a svájci kapusnak alig akadt teendője. Amikor pedig mégis gólszerzési alkalom adódott – jelesül a 76. percben -, Sommert “megkímélte” Sadiku, aki az oldalhálóba lőtt.

A hajrában a svájciak növelhették volna előnyüket, nem tették, de az egy gól is elegendőnek bizonyult a győzelemhez, noha a 87. percben az albánok egyenlíthettek volna, csakhogy Gashi közelről hibázott, pontatlan lövését Sommer hárítani tudta.

A mérkőzést különlegessé tette, hogy a bázeli születésű Xhaka-testvérek, a svájci Granit és az albán Taulant egymás ellen játszott. Az “albán-albán” meccs érdekességeiről itt írtunk bővebben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »