Sváb bál Zomborban

Sváb bál Zomborban

Minden várakozást felülmúló érdeklődés nyilvánult meg az első vajdasági sváb bál iránt, amelynek a zombori Szent Gellért Német Egyesület adott otthont. A Megbékélés Háza nevet viselő művelődési központ udvarán erre az alkalomra felállított sátor alatt kétszáznál több vendég mulatott a mohácsi rézfúvósok muzsikájára. Terítékre kerültek a jellegzetes nemzeti étkek, kezdve az édes mustárral tálalt fehér kolbásztól, a ropogós sült csülkön keresztül a mákosgubáig, és persze nem hiányzott a csapolt sör sem. A házigazda egyesület fiatal aktivistái népviseletet öltöttek, és mindent elkövettek azért, hogy a vendégek jól érezzék magukat és azzal az igénnyel távozzanak, hogy ha lesz folytatás, azon is részt kívánnak venni.

– Ez tulajdonképpen egy tizenhat éves munkának a koronája. Nagy elismerést kaptunk a Duna menti svábok világszervezetétől, amely felajánlotta, hogy segít megszervezni az első sváb bált. Külön öröm, hogy az összes vajdasági német egyesület képviselteti magát, eljöttek a humanitárius szervezetek vezetői, itt vannak a térség némettanárai, és megtiszteltetés, hogy velünk vannak Németország és Ausztria belgrádi nagykövetségeinek elöljárói. A vendégek között üdvözölhetjük az aktív és rokonszenvező tagok mellett a magyarországi és a horvátországi németség képviselőit is. A rendezvényt a főtámogatókon kívül helyi magánvállalkozók is felkarolták, támogatást kaptunk Zombor önkormányzatától. A tagok közül sokan dolgoztak önkéntesként az elmúlt hetekben azért, hogy e rendezvény így sikerüljön – nyilatkozta Beck Antal, a Szent Gellért Német Egyesület elnöke.

Hans Beerstecher, a Duna menti svábok Baden-Württenberg-i kulturális alapítványának elnöke kiemelte, hogy e rendezvény célja nem más, mint a jelen pillanat örömteli megélése. Mint mondta, az elmúlt évek során általában a múltról esett szó, és minthogy a jövő alakulását előre nemigen sejthetjük, fontos, hogy az éppen megélt időszaknak legyenek derűs történései is.

– Sokat jelent a vajdasági németség számára egy ilyen rendezvény, hiszen kevesen vagyunk és ritkán adódik lehetőség, hogy ilyen szép számban összejöjjünk. Azért is fontosak az ilyen és ehhez hasonló események, hogy ne csak mindig politizáljunk, panaszkodjunk, zsörtölődjünk, hanem táncoljunk, szórakozzunk, hiszen ezzel a fiatalok rokonszenvét is elnyerjük, ami a jelen és a jövő szempontjából nagyon fontos, emellett az efféle ünnepségek a találkozásra, a kapcsolatfelvételre is remek lehetőséget kínálnak.

A rendezvényt Otto Pavlicek vajdasági származású, Németországban élő festőművész kiállítása kísérte.

FCZS


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »