Sürgetik a csíkszeredai járványosztály elköltöztetését

Sürgetik a csíkszeredai járványosztály elköltöztetését

Egyre sürgetőbbé válik a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház tüdőgyógyászati és fertőző betegségeket kezelő osztályának elköltöztetése, noha a két részlegnek otthont adó csíksomlyói épület az illetékesek szerint továbbra is alkalmas a páciensek ellátására, még nincs ok aggodalomra.

fertozo osztaly vn 008_b

A római katolikus egyház tulajdonában lévő, a Hargita megyei önkormányzat által bérelt, még 1874-ben épület ingatlant ugyan egyelőre nem fenyegeti például omlásveszély, de a kórházépület messze nincs olyan állapotban, ami elvárható lenne egy egészségügyi intézménytől. Demeter Ferenc, a csíkszeredai kórház menedzsere lapcsaládunknak elmondta: egyértelműen szükség lenne arra, hogy a mostaninál korszerűbb épületben tudják kezelni a betegeket. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta: országos szinten rengeteg olyan intézmény van, amely higiéniai és egészségügyi szempontból is ennél sokkal rosszabb ingatlanban működik.

Demeter rámutatott: a tüdőgyógyászati és a fertőző betegségeket kezelő osztály épülete elsősorban esztétikailag kifogásolható, például az ablakok gyenge minőségűek, a falak vastagok, ezért nehezen lehet kimelegíteni a helyiségeket, a vízhálózat elavult, folyamatosan javítani kell, a kórtermek pedig túl tágasak, sötétek, sok helyen pedig a fal is megrepedt. Az épület viszont ezek ellenére nem jelent veszélyt a páciensekre nézve, az intézményt ugyanúgy ellenőrzik, mint bármelyik másik kórházi részleget. A menedzser arra is kitért: a javítási munkálatokat a bérbeadónak kellene elvégeznie, eddig azonban nem történt nagyobb munkálat. „Szerencsére az épület még áll, földrengés ide vagy oda” – fogalmazott Demeter Ferenc utalva arra, hogy a szomszédos Vrancea megyében előforduló földmozgások gyakran Hargita megyében, illetve Csíkszeredában is érződnek.

fertozo osztaly vn 002_b

A két részleg körüli hercehurcát egyébként örökölte a megyei önkormányzat, ugyanis amikor az egyház bérbe adta az épületet, a kórház fenntartója még az egészségügyi minisztérium volt. „A megyei önkormányzat lehetőségeihez mérten próbálja megoldani a problémát. Mindez nem tőlem és a kollégáimtól függ, mi kérjük, követelőzünk is akár, de nem rajtunk múlik a két osztály átköltöztetése” – magyarázta Demeter Ferenc. Mint rámutatott: a megyei tanács már jó ideje ígéretet tett arra, hogy felújíttatja a csíkszeredai járóbeteg-rendelő épületét, és oda helyezik át a tüdőgyógyászati és a fertőző betegségeket kezelő részleget. Az ügyben e-mailben kerestük fel Borboly Csaba megyei tanácselnököt, aki egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.

A megyei önkormányzat ugyanakkor az elmúlt években többször is arról tájékoztatott, hogy folyamatosan új otthont keresnek a két kórházi osztálynak. Szóba került egyrészt a járóbeteg-rendelő épületének korszerűsítése és átalakítása, és az is felmerült, hogy a sürgősségi megyei kórház épületét bővítik, és oda költöztetik a két részleget. A hivatal tavasszal azt is közölte: Borboly Csaba a témáról az egészségügyi minisztériummal is egyeztetett, amelynek illetékesei anyagi támogatásukról biztosították.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »