Sunyin cseleznek

VEZÉRCIKK – A Real Madrid futballklub vezetősége elégedetlenségét fejezte ki a labdarúgó-Bajnokok Ligája idei kiírásának szombati döntője előtt amiatt, hogy a városi rivális Atlético Madrid nem lépett vissza az összecsapástól, így a pályán kellett megküzdenie a trófeáért.

A királyi gárda illetékesei úgy vélekedtek: a rivális együttes rontotta az esélyeiket azáltal, hogy vállalta a párharcot, hiszen Cristiano Ronaldóékat már az elődöntők után kihirdetik BL-győztesnek, ha az ellenfél eláll a döntő összecsapástól.

Sportbarátoknak és futballszurkolóknak mondani sem kell, mekkora képtelenség a fentebb leírt forgatókönyv. Hogy például a labdarúgásban teljesen elképzelhetetlen az olyasfajta hozzáállás, miszerint egy csapat saját előmenetele érdekében azt sugallja: az ellenfél jobban tenné, ha eláll a férfias küzdelemtől, önként átadva a babért a riválisnak. Ám mint tudjuk, a sporttól eltérően a politika olyan megmérettetés, ahol nem a tisztességes versengés elvei és szabályai érvényesülnek. A tisztségekért, a hatalomért zajló harcban minden írott és íratlan szabály alárendelődik a célnak, amely természetesen az eszközt is szentesíti.

A választási kampány véghajrájában az RMDSZ első számú prioritása „sportot űzni” az ilyesfajta machiavellizmusból. A szövetség számos politikusa – az alakulathoz közel álló egyik hírportál hathatós támogatásával – azt sulykolja, hogy az EMNP lesz okolható az erdélyi magyar polgármesterek számának esetleges csökkenéséért, mert úgymond a néppárt a szavazatokat megosztva önálló jelöltet indít, sőt sok esetben román jelöltet támogat a magyar jelölt ellenében a helyhatósági megmérettetésen. Vagyis az RMDSZ alternatíva nélkül képzeli el a politikai versengést: ne kelljen szembeszállnia versenytársakkal, a szavazócédulán pedig kizárólag az ő jelöltjeinek a neve szerepeljen.

Ez a hatalmi alapállás teljesen érthető lenne, ha a nyolcvanas években járnánk, vagy ha napjaink Romániájában még mindig az egypártrendszer, nem hivatalos államformaként pedig a kommunista diktatúra uralkodna. Csakhogy a mai többpártrendszer, a politikai pluralizmus közepette a kizárólagosságra való törekvés enyhén szólva is nevetséges és kontraproduktív. Sportnyelven szólva: felrúgja a fair play szabályait.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »