Súlyosan károsítja egészségünket a tűzifa füstje

Bár a tűzifa környezetbarát energiaforrásnak tekinthető abban a vonatkozásban, hogy megújuló és helyben is elérhető energiahordozóról van szó, az emberi egészségre azonban a fával való fűtés vagy főzés sem ártalmatlan – figyelmeztettek svájci, osztrák és német kutatók egy bécsi sajtótájékoztatón.

View the full image

Olyan alpesi országokban, mint Ausztria vagy Svájc, a tűzifa hagyományos energiaforrásnak számít, a szerdai tájékoztatón részt vevő szakértők szerint azonban tanulmányok bizonyítják, hogy a tűzifa elégetése közben keletkező füst – főleg a lakásokban és a lakóházakban – egészségre ártalmas finomporszennyezést okoz.

A tűzifa füstje egészségkárosodást okoz

Egyre nagyobb hajlam figyelhető meg arra, hogy felmagasztosítsák a tűzifát mint környezetbarát energiaforrást, és a klímavédelem szempontjából valóban sok szól amellett, hogy magas maradjon a fatüzelés aránya, azonban egyre világosabb, hogy a tűzifa füstje által egészségkárosodást, például szív- és keringési betegségeket, rákot, tüdőbetegségeket okozó anyagok kerülnek a levegőbe – hívta fel a figyelmet Nino Künzli, a trópusi betegségekkel és közegészségüggyel foglalkozó svájci intézet, a Swiss TPH légszennyezési szakértője.

A kályhák és a kandallók a legveszélyesebbek

A klímavédelem szempontjai nem szoríthatják teljesen háttérbe az egészségügyi megfontolásokat – hangoztatta Künzli, aki szerint nincs bizonyíték arra, hogy a fatüzelés során keletkező káros anyagok kevésbé lennének ártalmasak, mint a gépjárművek által kibocsátott szennyezőanyagok.

A szakértők szerint főleg az otthoni kályhák és kandallók problémásak, mert ezek nincsenek felszerelve megfelelő szűrőberendezéssel. Az otthoni kályhákban ráadásul általában nem optimálisak a feltételek a fa égéséhez, és szerencsésebb lenne pelletet használni helyette.

Az „erős faipari lobbi” a változás útjában áll

Bécsben a téli hónapokban keletkező finom por mintegy 10 százaléka származik fatüzelésből, vidéken ez az érték helyenként megközelítheti a 20 százalékot, a sajátos mikroklímájú völgyekben pedig sokkal magasabb is lehet – hívta fel a figyelmet Wilfried Winiwarter, az Osztrák Tudományos Akadémia levegőtisztasági szakértője.

A bécsi orvosegyetem kutatója, Manfred Neuberger szerint a fatüzelésű kazánok környezetvédelmi határértékei Ausztriában „elavultak és túl alacsonyak”, és szerinte „az erős faipari lobbi” akadályozza a változást ezen a téren. A szakértő a geotermikus, a szél- és napenergia szélesebb körű használatát, illetve az épületek jobb szigetelését ajánlotta alternatívaként.

ÉletmódAusztriaForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »