Súlyos földrengés rázta meg Olaszország középső részét

Súlyos földrengés rázta meg Olaszország középső részét

A Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés rázta meg Olaszország középső részét augusztus 24-én, szerdán hajnalban, epicentruma a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt. Több mint 20-an meghaltak, az áldozatok száma folyamatosan nő.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

„Keddről szerdára virradó hajnalban erősen megrázkódott az ágyam. Az első gondolatom a terremoto, a földrengés volt. Mozdulatlan feküdtem tovább, tudva, a földrengés és azzal együtt az Isten kezében vagyok. Az utcáról azonnal fölszirénáztak az autók biztonsági berendezései, az egész város egy merő vijjogással telt meg. Megnéztem az órám: 3:36. Lassan megnyugodott minden, talán el is szenderedtem ismét, mire egy órával később újabb lökéssorozatra ébredtem. Ez már szelídebb volt…„ – eleveníti fel saját emlékeit a Rómában is érezhető szerda hajnali földrengésről Vértesaljai László, a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának felelős szerkesztője.

Az olasz polgári védelem, a tűzoltóság és a fegyveres erők mentőegységei is elindultak a hajnali földrengés térségébe, egyes hegyi települések azonban nehezen megközelíthetők – mondta Fabrizio Curcio az olasz polgári védelem vezetője szerda reggeli sajtótájékoztatóján. Fabrizio Curcio „jelentősnek” nevezte a Közép-Olaszországot hajnalban, 3.38-kor megrázó, 6,2-es erősségű földrengést, amelynek epicentruma a földtani jelentések szerint Accumoli közelében volt.

A földrengést Rómától Nápolyig megérezték, a fővárosban is többen a házakból az utcákra menekültek, de olasz hírügynökségi jelentések szerint rengés a Rómától északra fekvő Rieti városát is érintette, és Marche tartományban is károk keletkeztek.

Egy órával később, hajnali fél öt után nem sokkal egy újabb, 5,4-es rengés Norcia és Castellucci városát érintette.

Sergio Pirozzi, a rengéstől sújtott Amatrice polgármestere a SkyTg24 hírtelevíziónak ugyanakkor sírva mondta el, hogy a város fele „nincsen többé”. Azonnali segítséget kért az épületek romjai alatt levő emberek kimentésére.

Elmondta, hogy a város központi sétálóutcája megsemmisült. Tűzoltókra és helikopterekre van szükség – mondta. Hozzátette, hogy az Appenninekben levő település nehezen megközelíthető a bevezető utak omlása miatt is.

A SkyTG24 olasz hírtelevízió helyi tudósítója szerint Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan „szétrobbantak” a rezgésekben. Amatricét porfelhő fedi be. A megrémült lakosok hajnalban rohantak ki az utcára, és a legtöbben azóta is ott vannak. Aki tehette, gépkocsijába költözött be. A csatorna híradójában Amatricéből egy összedőlt kolostor mellől jelentkeztek be, ahol az egyik szerzetes elcsukló hangon mondta: „Bent vannak a testvéreim…” – és a romokra mutatott.

Az áldozatok száma fokozatosan emelkedik: Accumoli polgármestere már hat halottat jelentett, Amatrice polgármestere ötöt, a Marche tartományban levő Ascoli Piceno térségében további két áldozatot találtak a romok alatt, Pescara del Trontóban hármat.

A polgári védelem és az erdészet helyi emberei már megkezdték a mentést, a földrengés által érintett tartományok (Lazio, Marche, Abruzzo) tűzoltósági járművei és mentőegységei is elindultak a romba dőlt városok és települések felé, amelyek közül több egyébként is nehezen megközelíthető a meredek és szűk hegyi utak miatt. A vöröskereszt információi szerint egy híd is összeomlott.

Amatrice kórháza tele van sérültekkel, országos véradás indult. A több mint kétezerhatszáz lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és törmelék miatt, a romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint az épületek maradványai alól segélykiáltásokat hallani.

Sokan a későn indult mentés miatt panaszkodnak, a helyiek – nem törődve a hatóságok által lezárt utcákkal – saját maguk puszta kézzel igyekeznek a romok alá szorult embereket menteni. Azt kiáltják a romok alatt levőknek, hogy tartsanak ki. Az egyik civil mentőcsapatot egy helyi plébános vezeti. Hét személyt már élve találtak meg. A plébános elmondta, hogy ivóvízre, hordágyra van szükség.

Több kisebb település polgármestere telefonon azt jelentette, hogy az épületek jelentős része megsemmisült.

A Marche tartománybeli Arcquata del Trontóban két turistát élve emeltek ki a romok alól. Marche tartományban Ascoli Piceno, Fermo és Macerata városokat érintette a földrengés. Abruzzo tartományi elnöke közölte, hogy területén csak épületekben történt kár.

A közeli Norcia, ahol Szent Benedek született, nagyobb kár nélkül vészelte át a földrengést, bár az emberek a város hatalmas főterén, a szabad ég alatt aludtak. Az ugyancsak közeli Assisi is sértetlen maradt.

Matteo Renzi miniszterelnök szóvivője Twitter-fiókjában azt közölte, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a polgári védelmi hatóságokkal.

Az érintett zóna alatt húzódik Aquila, ahol 2009-ben a földrengés szinte teljesen elpusztította az Abbruzzók történelmi fővárosát. Az óváros negyedrésze azóta is kihalt, lezárt, lakatlan és újjáépítésre vár. Most kár nem érte a várost.

Forrás: MTI, Vatikáni Rádió

Fotó: MTI, Ilpost.it

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »