Súlyos csapás az Iszlám Államra

Putyin és Obama nem tudott megállapodni Szíriáról.

A terrorszervezet elveszítette azt a területet, ahol a komoly bevételeket biztosító illegális kereskedelem túlnyomó hányadát folytatta.

Nem született megállapodás a szíriai rendezés kapcsán a leköszönő amerikai elnök, Barack Obama és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin tegnapi találkozóján, melyre a G20-as csúcs hivatalos programjának szünetében került sor. Obama a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy elsősorban a bizalom hiá­nya akadályozza a megegyezést a két fél között. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő szerint alapvetően konstruktív hangulatban zajlott a tanácskozás, ugyanakkor hangsúlyozta: ha az álláspontok nem közelednek rövid időn belül, Washington kész felhagyni az együttműködést célzó erőfeszítésekkel.

A két nagyhatalom közös fellépését lehetővé tevő megállapodásra nagy szükség lenne a szíriai káoszban, mivel a helyzet a közelmúltban még bonyolultabbá vált.

A török hadsereg egységei által támogatott, mérsékeltnek tartott felkelők a minap sikeresen átvették az ellenőrzést az Iszlám Államtól a török–szíriai határnak az Eufrátesztől nyugatra fekvő 55 kilométeres szakaszán, mely stratégiai jelentőséggel bír a terrorszervezet szempontjából. Korábban itt zajlott a szélsőségesek számára komoly bevételeket biztosító illegális kereskedelem túlnyomó hányada, illetve a Nyugat-Európából érkező iszlamista önkéntesek is ezen a folyosón keresztül jutottak el az általuk kalifátusként tisztelt pszeudoállamba. A régió ellenőrzésének elvesztése tehát súlyos csapást jelent a radikálisok számára.

A határ menti harcokkal párhuzamosan Aleppóban is folytatódtak a katonai műveletek. A kormányerőknek sikerült immár másodszorra is ostromgyűrűbe zárni a nagyváros keleti felét ellenőrző felkelőket. A polgárháború szempontjából jelentős következményei lehetnek annak, ha a lázadók a következő napokban nem tudják áttörni a szír hadsereg vonalait, amely egyes szakértők szerint megpecsételhetné az Aleppóban rekedt ellenzéki erők sorsát.

A frontvonalaktól távol több bombamerénylet is történt tegnap a kormány által ellenőrzött területeken, többek között az orosz haditengerészeti bázisnak otthont adó Tartuszban is, melyet Bassár el-Aszad szíriai elnök hátországának egyik legfontosabb központjaként szoktak emlegetni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »