Sulík: a kormánykoalíciónak fogalma sincs Szlovákia helyes irányításáról

POZSONY. A jelenlegi kormánykoalíció az eszmei üresség érzetét kelti – jelentette ki az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás elnöke, Richard Sulík, aki úgy véli, hogy a Smer-SD, az SNS és a Most-Híd „egyik napról a másikra“ kormányozza Szlovákiát. „Elképzelésük sincs arról, hogy miként kellene irányítani ezt az országot. Nem rendelkeznek teljes körû koncepcióval” – mondta.

Sulík szerint az eszmei üresség állapotát bizonyítja az is, hogy a Szabadság és Szolidaritás (SaS) több olyan törvényjavaslatát, amelyeket a parlamenti képviselõk elõbb nem hagytak jóvá, azt követõen, hogy azokat a kormánykoalíció képviselõi újból beterjesztették, mégis megszavazták. „Ez számunkra nem jelent problémát, lemásolhatják azokat. Miután majd mi kerülünk kormányra, legalább kevesebbet kell átültetnünk ezekbõl” – tette hozzá.

Az SaS elnöke azt gondolja, hogy ez még mindig jobb, mint ha a koalíciós képviselõk több saját javaslatukat ültetnék át. Sulík azon javaslatok közül, amelyek elsõdlegesen az SaS mûhelyébõl származtak, a munkahelyi egészségügyi szolgáltatás eltörlését említette. „Azt a vállalkozás megkönnyítését célzó, 40 megoldást tartalmazó csomag részeként terjesztettük be. Természetesen, abból semmit sem szavaztak meg, mivel az SaS terjesztette be” – fejtette ki.

A kormány átgondolatlan ötletei

Az említett indítvánnyal 2017 májusában Peter Žiga gazdasági miniszter rukkolt elõ egy 30 intézkedést tartalmazó csomag keretében. „ Természetesen azt mind a tíz ujjunkkal megszavazzuk, mert ez esetben nem politikai pontokról van szó, hanem Szlovákiáról” – jelentette ki a liberálisok vezére. Szerinte a kormány összességében kontraproduktív és átgondolatlan ötletekkel rukkol elõ, amelyek közül az ún. emeletadót említette, amely alapján a házakat már nem a beépített terület nagysága alapján adóztatták meg, hanem az összes szint alapterülete alapján.

Sulík úgy véli, az efféle lépések is azt mutatják, hogy a kormány már elfáradt és nem rendelkezik kellõ energiával. „A szlovákoknak új energiára van szükségük a kormányban, olyasvalakire, aki logikus és sikeres megoldásokkal áll elõ” – jelentette ki hozzátéve: ezekkel a tulajdonságokkal éppen a SaS rendelkezik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »