Sugárzástól tartanak, a polgármester nyugtat

Sugárzástól tartanak, a polgármester nyugtat

Tiltakoznak a szentendreiek a településre tervezett mobilátjátszó miatt. A torony egy önkormányzati területen, egy szociális otthon szomszédságában épülne fel. Szakemberek szerint az egészségre nem káros a mobilsugárzás, de a radiológus szerint ezt még nem lehet egyértelműen megállapítani.

Szentendre kertvárosában, Szeifert László kertjének a végében húznának fel egy több méteres mobilátjátszó-állomást. „Körülbelül 2-3 nappal ezelőtt jöttek ki. Még át is szóltam, hogy ne csináljanak ide semmit, mert ebből úgysem engedek, hogy ide a közelembe valamilyen ilyen létesítményt hozzanak létre, már csak annál is inkább, mert ugye leamortizálja nekem a lakás állagát, elektroszmog fog érni állandóan” – mondta a Panaszkönyv stábjának a férfi.

László udvara mögött egy szociális ellátó otthon van, amely az önkormányzat tulajdona. A torony ezen az önkormányzati területen épülne fel. A szomszédok a sugárzástól tartanak, a polgármester azonban nyugtat. „Mi arra köteleztük a szolgáltatót, hogy a telepítés előtt is és után is méréseket végezzen el, hogy bizonyítsa azt, hogy az elektroszmog a lakókörnyezetben nem növekszik” – nyilatkozta Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre fideszes polgármestere.

Egy óbudai átjátszóállomásnál – szakember segítségével – stábunk mérte a sugárzást. Jánossy Gábor, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság munkatárásának elmondása szerint a 2004-ben életbe lépett magyar rendelet szerint a megengedett határérték – frekvencia függvényében – 41 és 61 váltóméter közöttit enged meg – ennek körülbelül a százada az, amit itt tudunk mérni. A szakember szerint ennyi biztosan nem káros. Ráadásul az állomások a szabályok értelmében felfelé bocsátanak ki hullámokat, oldalra és lefelé nem sugároznak.

A Panaszkönyvnek nyilatkozó radiológus azonban árnyalja a képet. Túróczy Gergely azt mondja, a tudomány mai állása szerint nincs egészségkárosító hatása a mobilátjátszó-állomásoknak, de az is tény, hogy nem használunk mobilokat olyan régóta, hogy ez teljesen biztos legyen. „2011-ben a WHO-hoz rendelt rákkutató szervezet úgy minősítette ezeket az eszközöket, hogy nem zárható az ki, hogy rákkeltő hatásuk van, de konkrét bizonyíték erre még nincsen. Nagyjából ahhoz tudnám ezt hasonlítani, hogy a röntgensugárzást elkezdtük használni a 19. század végén, és nagyjából az 1920-as évekre kristályosodott az ki, hogy a túlzott röntgensugárzásnak vannak egészségileg káros hatásai” – fogalmazott.

A jogász azt mondja, a szentendreieknek még van lehetőségük fellebbezni az átjátszó építési engedélye ellen. „Nem szabad kivárni az elévülési időt, tehát, hogyha felháborodunk, hogy a közvetlen környezetünkben, vagy egy meghatározott méteren belül, ez ne legyen több 100-150 méternél, egy ilyen átjátszótorony létesül vagy létesülni fog, azonnal tiltakozzunk, és az elévülési időn belül, az általános elévülési idő 5 év, indítsuk meg ezt a szomszédjogi pert” – tanácsolta Izsák Orsolya ügyvéd. Az ügyvéd azonban azt is hozzáteszi: a tapasztalatai azt mutatják, hogy a torony a közfelháborodás ellenére is fel fog épülni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »