Sub rosa konzultál egymással Matolcsy és Polt?

Sub rosa konzultál egymással Matolcsy és Polt?

A jegybankelnököt és a legfőbb ügyészt egy budapesti étteremben kapták lencsevégre – állítólag – egy nappal azután, hogy az Együtt politikusa ügyészségi eljárást kezdeményezett az MNB alapítványait érintő törvénytelen tőkejuttatás miatt.

A 444.hu szúrta ki Pápa Levente Facebook-lapján azt a képet, amelyen Matolcsy György jegybankelnök Polt Péter legfőbb ügyész társaságában ebédel csütörtökön. A fotó azért is érdekes, mert az Együtt politikusa – ahogy azt írja is – szerdán jelentette be, hogy ügyészségi eljárást kezdeményez a Magyar Nemzeti Bank alapítványait érintő törvénytelen tőkejuttatás miatt.

A portál megkereste Pápa Leventét az ügyben, aki elmondta, az ügyészségi eljárásról szerdán a jegybank előtt tartott sajtótájékoztatóját egy az épületből kiérkező hölgy rögzítette, így „az MNB-nek tegnap óta pontosan tudnia kellett, hogy ügyészséghez fordulunk, és azt is, hogy pontosan miért”.

A törvényességi felügyeleti eljárást egyébként az ellen a négy alapítvány ellen kezdeményezte a képviselő, amelyek miatt módosítaná a kormány a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt. Áder János köztársasági elnök erre a törvénymódosításra kért szerdán előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. A módosítás – melyet az Országgyűlés kormánypárti többsége március 1-jén fogadott el kivételes eljárás keretében – akár tíz évig korlátozná az MNB tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »