Strucctenyésztő nemzet leszünk

Egyre több önkormányzat tenyészt struccot Magyarországon, vannak olyan települések, ahol közmunkaprogramra kapott forrásból – írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Az utóbbi öt-hat évben megduplázódott a strucchús iránti kereslet Nyugat-Európában – mondták tenyésztők a Magyar Nemzetnek. Svájc az egyik fő fogyasztó, de Angliában, Németországban, Franciaországban és Olaszországban is szívesen fogyasztja az elit.

A hajdúsági Monostorpályiban tavaly nyáron vettek struccokat a Start munkaprogram révén, a karám létrehozásával és a takarmánnyal együtt mintegy 15 millió forint támogatást kaptak. Juhász Péter, a település jegyzője azt mondta, a tenyésztést folytatják, mert ez munkalehetőséget is jelent a közmunkásoknak.

Hozzátette, más hajdúsági települések is fontolgatják a strucctenyésztést, és fiatal gazdák is igényelhetnek erre támogatást.

Benk Ákos, a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karának adjunktusa a lapnak arról beszélt, hogy csaknem húsz éve foglalkoznak Magyarországon strucctenyésztéssel. Sokan azért vágtak bele a tenyészésbe, mert az állat igénytelen, lucernát, szemes takarmányt is eszik, továbbá bírja a hideg telet.

A 100-110 kilogrammos futómadár húsa értékesíthető, tojása 25 tyúktojásnak felel meg, bőre pedig vetekszik a krokodiléval.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »