Stratégia fontosságú várost vesztett el Szíriában az Iszlám Állam

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű arab-kurd koalíció elfoglalta Manbidzsot, de átfésüli a belvárost a még ottmaradt dzsihadisták után kutatva – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Egy katonai szóvivő azt mondta, hogy még folytatódnak a harcok, de a város mintegy 90 százalékát már megtisztították az Iszlám Állam harcosaitól.

Manbidzs visszafoglalásával az SDF elvágja a török határtól az Eufráteszig, valamint a terrorszervezet szíriai fellegvárához, Rakkához vezető utat. Ezen az útvonalon történik az Iszlám Állam utánpótlásának biztosítása, illetve fegyvereseik mozgatása.

Az SDF amerikai légi támogatással két hónapja, május 31-én indított offenzívát az Aleppó tartományban lévő Manbidzs visszafoglalására. Ez volt az utolsó olyan város a szíriai-török határ térségében, amely még a dzsihadisták kezén volt. Az SDF az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával először kifüstölte őket a környékbeli kisebb településekről, majd június 23-án behatolt a városba.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »