Strasbourgig is elmennének a Parlamentből kitiltott újságírók

Strasbourgig is elmennének a Parlamentből kitiltott újságírók

A TASZ védi őket, az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.

Amint arról kedden beszámoltunk, a jegybanki költésekről kérdező hat újságírót is kitiltott a Parlament épületéből Kövér László házelnök, mert nem megengedett helyen faggattak kormánypárti képviselőket. Itt gyűjtöttük össze, miket válaszolgattak az újságírók, akiknek ügyét felkarolta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A TASZ szerint a házelnök nagyon szűkre szabta azokat a Parlamenten belüli területeket, ahol az újságírók feltehetik kérdéseiket és kamerára vehetik a válaszokat – áll a szervezet közleményében. A 24.hu, a HVG.hu, az Index és a Népszabadság Online munkatársainak azért kínáltak ingyenes jogsegélyt, mert úgy vélik, hogy Kövér rendelkezése, valamint a kitiltás alkotmányellenesen korlátozza a sajtószabadságot.

„A média feladata, hogy tájékoztassa a polgárokat a közéleti eseményekről. A házelnöki rendelkezés gyakorlatilag ellehetetleníti a sajtó munkáját az Országgyűlés épületén belül. Nincs igazolható indoka annak, hogy megtiltják a forgatást a média munkatársainak az épület termeinek többségében” – írta a TASZ.

Így magyarázkodik a Fidesz

A Fidesz-frakció azért talált indokot, csütörtökön azt közölte az Indexszel, hogy az újságírók „alkalmatlan időpontban, alkalmatlan helyen akarnak kikényszeríteni interjúkat, vagy még inkább a képviselőket akarják kényelmetlen helyzetbe hozni”.

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón a parlamentből kitiltott újságírók ügyére is reflektált: ez a házelnök hatásköre, de „egy jó parlamenti tudósítónak együttműködésre is kell törekednie azokkal, akiket kérdez”. Szerinte nem szűkült túl kis térre az a terep, ahol kérdezni lehet a képviselőket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »