Stoiber: a kvótareferendum nem fenyegeti a demokráciát

A volt bajor miniszterelnök szerint a képviseleti demokráciában lehetőséget kell teremteni arra, hogy a választókat bizonyos döntésekről megkérdezhessék.

A Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Der Tagesspiegel című lap online kiadásában megjelent interjúban hangsúlyozta: „egyáltalán nem” fenyeget a képviseleti demokrácia eróziójával a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatos népszavazás.

Hozzátette: a képviseleti demokráciában lehetőséget kell teremteni arra, hogy a választókat bizonyos döntésekről megkérdezhessék. Így Németországban is szükség van az ügydöntő népszavazás intézményére szövetségi szinten, szűk keretek között, méghozzá a reprezentatív demokrácia erősítéseként és támaszaként.

A népszavazást egyebek mellett az Európai Unió bővítésének ügyében kellene alkalmazni, így meg kellene kérdezni az embereket, hogy támogatják-e Törökország uniós csatlakozását – mondta Edmund Stoiber.

A CSU korábbi elnöke nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Angela Merkel kancellár, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének menekültpolitikája nyitotta-e meg az utat a brit EU-tagság megszüntetéséhez (Brexit).

Mindig is a bevándorlás volt a fő téma Nagy-Britanniában, a Brexitet pedig nem lehet Angela Merkel nyakába varrni, de fel kell tenni a kérdést, hogy miként lehet egyeztetni a humanitás és a megvalósíthatóság elvét, és be kell vonni az embereket. Ennek révén „vita és veszekedés” alakul ki, „de ezt ki kell bírni”, mert „hozzátartozik a demokráciához” – mondta Edmund Stoiber.

A kvótareferendumot október 2-án tartják. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »