Stockholmban csap le legközelebb az Iszlám Állam?

A svéd hírszerzés nemrég olyan információ birtokába jutott, amely szerint az Iszlám Állam (IÁ) szervezetének tagjai valószínűleg a skandináv ország fővárosában, Stockholmban terveznek merényletet elkövetni – jelentette a helyi média; a biztonsági szolgálatok közölték, vizsgálják az értesülés hitelességét.

Az Aftonbladet és az Expressen svéd napilapok, valamint a közszolgálati rádió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a szóban forgó információ egy Stockholmot fenyegető terrortámadás veszélyére utal. Az Expressen információi szerint a svéd titkosszolgálatot (SAPO) iraki források úgy tájékoztatták, hogy az Iszlám Állam hét vagy nyolc tagja léphetett a skandináv ország földjére azzal a szándékkal, hogy támadást hajtson végre civil célpontok ellen.

A titkosszolgálat egyik szóvivője azt mondta, nem kommentál terrorfenyegetésre vonatkozó részleteket, annyit árult el csupán, hogy a SAPO együttműködik a rendőrséggel, valamint más nemzeti és nemzetközi partnerekkel. „A hírszerzés alaposan kiértékeli a kapott információt, amely olyan természetű, hogy megítélésünk szerint nem hagyhatjuk figyelmen kívül” – tette hozzá.

Egy iraki biztonsági forrás közlése szerint 2015 februárjában hat iraki állampolgár hagyta el Irakot és utazott Svédországba Törökországon keresztül. A csoport vezetője korábban Abu Muszab az-Zarkávinak, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egykori iraki vezetőjének a harcostársa volt, és többször is börtönbe vetették az amerikai erők Irakban.

„Különleges műveleteket akarnak elkövetni Svédországban, hogy kikényszerítsék a skandináv ország kilépését az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalícióból”

– tette hozzá a névtelen forrás, a novemberi párizsi és a márciusi brüsszeli támadásokra is utalva.

Eddig nem történt baj

Svédországot még nem érte nagyszabású fegyveres támadás. Egy férfit perbe fogtak, amiért megpróbált robbanószerkezetet összeállítani, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre az országban. 2010-ben egy öngyilkos merénylő meghalt, amikor a testére erősített robbanószerkezet a tervezettnél korábban robbant fel Stockholm belvárosában.

Az NRK norvég köztelevízió arról számolt be, a norvég rendőrség vizsgálja, hogy a királyi családnak a fenyegetések fényében tanácsos-e a hét végére Stockholmba utazni a svéd király hetvenedik születésnapjának alkalmából tervezett ünnepségekre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »