Stockholm bekéreti a magyar nagykövetet

A svéd kormány tiltakozik amiatt, hogy Magyarország nem hajlandó fogadni Svédországból azokat a menedékkérőket, akiket Magyarországon regisztráltak. Stockholm pénteken bejelentette, hogy evégett a jövő héten bekéretik a külügyminisztériumba a magyar nagykövetet.

Morgan Johansson, a migrációs ügyek minisztere a TT sajtóügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Magyarország a területén regisztrált menedékkérők fogadásának elutasításával megszegi a dublini egyezményt, amelyhez csatlakozott, és amely lehetővé teszi, hogy a tagországok visszaküldjék a menedékkérőket abba az európai uniós tagországba, amelybe először beléptek.

„Minden országnak be kell tartania a közös szabályokat, különben nem lehetnek tagok. A jövő héten behívatom a magyar nagykövetet, és közlöm ezt vele” – jelentette ki Johansson.

A 2015-ös európai migránsáradat szétfeszítette a menedékkérelem uniós jogi kereteit, a Dublini Rendeletet, és bizonyos EU-tagországoknak – főleg Görögországnak, Olaszországnak és Magyarországnak – sokkal nagyobb terhet jelentett, mint másoknak.

Szigorúbb szabályokat léptettek életbe

Svédországban a hatóságok szerint valamivel több mint ezer olyan menedékkérő van, akit vissza akarnak küldeni Magyarországra, és több mint 152 ezer olyan, aki a skandináv országban várja menedékkérelme elbírálását. A 9,8 milliós ország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság számához viszonyítva a legtöbbet Európában.

Svédország július 20-án új, szigorúbb menekültügyi szabályokat léptetett életbe, és ez azokra vonatkozik, akik 2015. november 24. után adták be menedékkérelmüket. Eszerint a hatóságok a következő három évben csak ideiglenes tartózkodási engedélyt adhatnak ki a menekülteknek, és a családegyesítést is korlátozzák. A szabályozás alól kivételt képeznek az EU-tagállamok között kvóták alapján elosztott menedékkérők. Emberjogi szervezetek élesen bírálták az új szabályozást.

„Furcsa és elfogadhatatlan”

Szijjártó Péter furcsának és egyben elfogadhatatlannak tartja, hogy Morgan Johansson svéd miniszter ahelyett, hogy a valódi megoldást keresné, egy olyan országot bírál, amely betartja a szabályokat – így reagált a külgazdasági és külügyminiszter péntek délután az MTI-nek arra, hogy Stockholm bejelentette: a jövő héten bekéretik a külügyminisztériumba a magyar nagykövetet.

Szijjártó Péter kiemelte: „a leghatározottabban visszautasítom a svéd igazságügyi és migrációs miniszter teljesen alaptalan bírálatait”. Kifejtette, az illegális bevándorlók visszafogadásával kapcsolatban a magyar álláspont egyértelmű és változatlan: „csak azokat fogadjuk vissza, akik valóban Magyarországnál léptek be először az Európa Unió területére”. A közel-keleti illegális bevándorlók százezrei azonban nyilvánvalóan legalább egy uniós országon áthaladtak, mielőtt Magyarországra értek. Őket Magyarország nem fogadja vissza – tette hozzá.

Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amely az illegális bevándorlási válság kezdete óta betartja az európai szabályokat – szögezte le Szijjártó Péter, kiemelve: „megvédjük a határunkat, ami az Európai Unió külső határa is, így jelenleg Magyarország védi Své országot is”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »