Sterilbox: gyermekek élete a tét

Sterilbox: gyermekek élete a tét

Harminc millió forintos, technikai újításokra, életmentő eszközökre fordítható támogatást adott át tegnap az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat számára. Az eseményen a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályán bemutatták azt az úgynevezettet sterilboxot, ahol a transzplantált gyerekek akár több hónapot is eltöltenek.

A többszörös zsilipeléssel nyíló, különleges légtechnikai rendszerrel ellátott, csökkentett csíratartalmú kórterem a leukémiás gyermekek kezelése során nélkülözhetetlen, mert ennek hiányában az immunológiai szempontból teljesen védtelenné váló szervezet átmenetileg nem tud védekezni a kórokozók ellen, és életveszélyes baktérium, és vírusfertőzések alakulhatnak ki. A sterilboxos lét – ahol a kemoterápián átesett gyermekek hetekig élnek teljesen izolált, steril körülmények között – kívülállóknak elképzelhetetlen. A családtagok csak az üvegajtón keresztül tarthatják gyermekükkel a kapcsolatot, bemenni, közvetlenül beszélni vele vagy megérinteni nem lehet.

 Sterillbox Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet  

Az eseményen részt vett Kniznerné Körmendi Zsuzsanna gyermekével, Krizner Benjáminnal, akit szintén a kórházban kezeltek. Az asszony maga beszélt a betegség nehézségeiről.

A leukémia kezelése sokat javult az elmúlt években. Míg az 1950-es években a leukémiás gyermekeknek mindössze 10 százaléka élte túl a betegséget, ma már a rákos gyermekek 75-80 százaléka sikeresen gyógyítható, ha adottak a megfelelő körülmények.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »