Stenmeier repülési tilalmat szorgalmaz Szíriában

Ideiglenes katonai repülési tilalmat szorgalmaz Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Szíria teljes légtérében, miután a héten támadás ért egy segélykonvojt a polgárháború sújtotta országban – derül ki a német külügyminisztérium által az egyik közösségi oldalon csütörtökön közzétett közleményből.

Steinmeier úgy értékeli, hogy a támadás, amelyről egyelőre nem tudni, ki hajtotta végre, “újabb mélypontot” jelent a konfliktusban, az orosz-amerikai megállapodással kötött tűzszünetet pedig teljes összeomlás fenyegeti.

A német diplomácia vezetője szerint az ideiglenes repülési tilalom az egyetlen mód a fegyvernyugvás megmentésére.

“Szíria borotvaélen táncol” – idézi a közlemény Steinmeiert, aki szerint az ideiglenes repüléstilalomnak legalább három, de inkább hét napig kellene tartania, s így az ENSZ ismét folytathatná a humanitárius segítségnyújtást a szükséget szenvedőknek.

Az ENSZ egyik segélykonvoját hétfőn érte támadás Aleppó közelében. Az incidenssel Moszkva és Washington kölcsönösen egymást vádolta, de egyelőre nem derült ki pontosan, hogy mi történt. A támadásban mintegy húsz civil halt meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »