Steinmeier: minél hamarabb szüntesse meg Törökország a rendkívüli állapotot

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter arra kérte a török vezetést szerdán, hogy a rendkívüli állapotot minél hamarabb szüntesse meg Törökországban.

A késő esti órákban közzétett közleményében Steinmeier azzal a felhívással fordult Ankarához, hogy az egyebek közt rendeleti kormányzást lehetővé tevő intézkedést csak a legszükségesebb időtartamra rendelje el, tartsa fenn a jogállamiságot és mértékkel járjon el a puccskísérletre tett válaszintézkedéseiben.

Hozzátette: csak bizonyított törvényellenes tettek, nem a politikai beállítottság gyanúja kellene, hogy cselekvésre késztesse a török kormányt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este jelentette be, hogy három hónapos rendkívüli állapotot rendel el a múlt heti puccskísérlet nyomán, elmondása szerint a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok védelmének érdekében.

A meghiúsított katonai puccskísérletet követően nagyszabású tisztogatás vette kezdetét a török hadseregben, igazságszolgáltatásban és oktatásban. Öt nap alatt több tízezer embert vettek őrizetbe vagy távolítottak el tisztségéből az államcsínnyel összefüggésben.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Erdogan rendkívüli állapotot rendelt el TörökországbanA WikiLeaks több százezer e-mailt hozott nyilvánosságra a török kormánypárt levelezésébőlTörökországban péntek óta 45 ezren lettek munkanélküliekRovatok: KülföldTelepülés: NémetországCímkék: Frank-Walter Steinmeier, Németország, Törökország, külföld, katonai puccs, török puccskísérletForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »