Srácok, legyetek férfiak!

Srácok, legyetek férfiak!

„Engem sok ember nem szeret. Azt mondják, hogy agresszív vagyok.” Ez a megállapítás is szerepel Csernus Imre legújabb, A férfi – srácoknak című könyvében.

Tény, a doki megosztó személyiség, vannak, akik csüngnek a szavain, mások nem bírják elviselni. Az azonban vitathatatlan, hogy Csernus látott egyet s mást életében, dolgozott a már bezárt Lipótban és gondozott súlyos drogfüggők mellett több, fiatalokból álló sportolói csapatot is.

Új könyve az önmagukat és férfiasságukat kereső tinédzsereket célozza meg, tanácsait, javaslatait pedig nem simogatással, hanem kemény – nemegyszer trágár – szavakkal juttatja el közönségének. Csernus szigorúan bírálja a szülőket, akik többsége szerinte nem ad megfelelő érzelmi vagy akár szexuális felvilágosítást gyerekének. Elítéli a fiúk helyett mindent elintéző anyákat és a nem túl kommunikatív vagy rosszul kommunikáló apákat egyaránt. A szakember szerint ezért sokszor maradnak a tévében, reklámokban, magazinokban és a pornóban látott minták.

Bár kérdéses lehet, mennyire hasznos a gyerek számára a szülők ostorozása, a doki valószínűleg arra akarja ösztökélni olvasóit, hogy törjék meg a jeget, nyissanak szüleik felé, miközben mindentől függetlenül próbálják megtalálni saját útjukat is. Csernus „beszól” a mindenkori manipulatív politikának és az oktatásnak is. Utóbbiból hiányolja a kötelező mentálhigiénés órákat – egy barátját idézve: sok a tanár, kevés a tanító. Úgy gondolja, hogy erre – túl azon, hogy egyre több tini szenved lelki problémáktól – azért is lenne szükség, mert az iskolapszichológushoz fordulni sokszor még mindig cikinek számít.

A szerző többször szóba hozza a pénz és az élmények hajszolásának kártékony hatásait, beszél a szexualitásról, a lányokról, az udvarlásról, és a maga sajátos stílusában, egyes szám második személyben szólogatja meg olvasóit. Megpróbál tükröt tartani eléjük, felhívni rá a figyelmet, hogy a hitelesség és az erő nem a fizikai és anyagi világban keresendő.

A férfi – srácoknak annak ellenére, hogy – egy előadáshoz hasonlatosan – csapong a témák és a szerző személyes tapasztalataiból táplálkozó példák között, gördülékeny olvasmány. Néhol becsúszott azért egy-egy befejezetlennek tűnő gondolatmenet és erős általánosítás is. Ettől függetlenül – céljának megfelelően – tényleg elgondolkodtathatja a fiatalokat. Azt szeretné, ha nem ideiglenes fogyasztói sebtapaszokkal – azaz tárgyak és bulik hajszolásával – fednének el egy-egy lelki problémát, hanem már idejekorán a gondok mélyére ásnának. Még akkor is, ha ez sokszor fájdalmas küzdelemmel jár.

(Csernus Imre: A férfi – srácoknak. Jaffa Kiadó, Budapest, 2016. Ára: 3990 forint.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »