Spöttle: kétmillió embert nem lehet kitoloncolni

Egyre többen gondolják úgy, hogy több mint 2 millió embert, mi nem fogunk tudni kitoloncolni – mondta a biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádióban.

Keresztények elleni szent háborút hirdettek a migránsok Leszboszon. Hétfőn napközben kezdődött a lázadás, több százan tüntettek a sziget fővárosának utcáin, aztán egy csoport felgyújtotta a befogadó tábort.

Több mint 5 ezer menedékkérő lakik Leszbosz szigetén és egyre hangosabban követelik, hogy engedjék őket tovább Európa belseje felé.

Erre számítani lehetett, ez picit modellje annak, hogy mi történhet, ha nagyon nagyszámú migráns van Európában a befogadó állomásokon – ez a véleménye Georg Spöttlének.

A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy a helyzet eszkalálódik. „Egyre idegesebbek a bevándorlók és sokan beismerik, hogy jobb lett volna otthon maradniuk” – nyilatkozta.

A szakértő úgy látja, hogy Görögország sem védi megfelelően a határokat, ugyanis egyre több bevándorló érkezik – naponta több tucatnyian – mind Leszboszra, mind Kosra.

Ennek oka Spöttle szerint egyrészt az, hogy az embercsempészek egyre ügyesebbek, másrészt nem kizárt, hogy a török hatóságok az egyik szemüket becsukják.

Kétmillió embert nem lehet kitoloncolni

Spöttle a kikoncolásokkal kapcsolatban borúlátó. Mint mondta: kitoloncolások eddig nem igazán történtek. Ennek egyrészt oka, hogy Pakisztán, Afganisztán és Marokkó bejelentették, hogy nem fogadnak vissza senkit.

A kitoloncolásokat tovább nehezíti, hogy nem lehet megállapítani a legtöbb migráns személyazonosságát, mivel többségük eldugta az útlevelét és a legtöbb marokkói, algériai, libanoni, líbiai ember szírnek adta ki magát – magyarázta a szakértő.

Viszont a nemzetközi jog szerint, csak akkor lehet valakit visszatoloncolni, ha egyértelmű a személyazonossága – név, születési idő, állampolgárság – másrészt, az ország, ahonnan érkezett ad egy visszafogadó nyilatkozatot a külügyminisztériumán keresztül.

„A nemzetközi jogot alapul véve ezek a kitoloncolások nem is nagyon fognak megtörténni. Sok német politikus és politológus mondja, hogy több mint 2 millió embert, mi nem fogunk tudni kitoloncolni” – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádióban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »