Spöttle: ide vezet az őrült liberalizmus

Hibáztak a francia titkosszolgálatok – állapította meg jelentésében nemrég a francia parlamenti vizsgálóbizottság, amely a terrortámadások megelőzésében felmerült hibák okait kereste. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 csütörtök reggeli műsorában arról beszélt: szerinte a legfőbb probléma a szervek közti megfelelő kommunikáció hiánya.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nincs megfelelő kommunikáció a különböző titkosszolgálatok és a rendőri szervek között, nem koordinálnak megfelelően a különböző egységek nemcsak Franciaországban, de a németeknél sem  – állapította meg Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

Minden szövetségi tartománynak van egy alkotmányvédelmi hivatala, azon belül a rendőrségnél van egy államvédelmi részleg, és sokszor elcsúsznak az információk ezek között. A helyzetet nehezíti, ha ezeknek van esetleg egy titokban tartott, saját akciójuk, amivel villogni szeretnének esetleg a saját belügyminiszterük előtt – világított rá a részletekre a szakértő, aki szerint problémát jelent az az „őrült liberalizmus” is, ami szintén jelen van Németországban és Franciaországban is.

„Amikor a német adatvédelmi biztos kijelenti, hogy a terrorveszélyes személyek megfigyelésénél sokkal fontosabb, hogy ártatlan emberek adatait, e-mailjeit, telefonbeszélgetéseit ne figyeljék meg – akkor igazából nincs is miről beszélni” – mondta.

Szakértő szerint koordinálásra vár a franciáknál az a rendkívül összetett hálózat, amelyben a nemzeti csendőrség is üzemeltet egy titkosszolgálatot és a rendőrség is, de ott vannak a különféle terrorelhárító szervek, ezen kívül megvan minden megyei rendőrségeknek is van terrorelhárító szerve.

„Mindezek egy nagy szervbe való összevonásra nincs szándék, pedig ez az egyetlen lehetőség, mert különben semmi nem fog változni, tapasztalatból tudom. Egy vicc, ami folyik: az a baj, hogy mi, a rendőri vezetéstől, a titkosszolgálati vezetésnél látjuk, mit kellene tenni, de a politika nem húz” – szögezte le Georg Spöttle.

Hozzátette azonban, hogy amikor konkrét eseményekről, terrorgyanús esetekről van szó, akkor nagyon gyorsan „átmegy” az információ akár nemzetközi szinten is, elég csak a németországi stadionrobbantás meghiúsításra gondolni. A megfigyelések szintjén van komoly gond – mondta.

A szakértő szerint nagyon jó viszont az amerikai és az orosz példa: kiválóan működik Amerikában például a Human Security elnevezésű fedőszervezet, amely koordinálja a titkos szervek munkáját. Ilyesmit nem akarnak bevezetni sehol Európában” – fűzte hozzá.

Forrás: Híradó.hu

The post Spöttle: ide vezet az őrült liberalizmus appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »