Spöttle: fel is robbanhatott a levegőben az egyiptomi gép

Terrortámadás miatt zuhanhatott le az egyiptomi légitársaság Párizs és Kairó közötti járata, habár ezt hivatalosan senki nem jelentette még ki.

A Földközi-tenger fölött, a görög Kárpáthosz szigetnél veszett nyoma a gépnek éjjel, délután – vélhetően – megtalálták a roncsokat.

Az első hírek szerint utazó magasságban, hirtelen tűnt el a radarokról, később kiderült, hogy több fordulatot is tett esés közben, és csak utána zuhant le.

66-an haltak meg, magyar nincs köztük.

A roncsokat megtalálták a Földközi-tengerben, még vizsgálják, mi okozta a tragédiát.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint még nem mondhatjuk ki teljes bizonyossággal, hogy terrortámadás történt, de több jel is erre utal: hirtelen megszakadt a kapcsolat a kapitány és a földi irányítóközpont között, nem volt vészjelzés, valamint a radarkép is azt mutatta, hogy a repülőgép elkezdett pörögni, tett egy 90 fokos bal-, majd egy 180 fokos jobbfordulatot, és hirtelen 4500 métert zuhant.

A fülkében is történhetett valami, vagy a gép törzse sérült, és megszűnt az atmoszférikus nyomás – magyarázta a szakértő az M1 Ma Este című műsorában.

Ami viszont érdekes – fűzte hozzá – , hogy 130 tengeri mérföldre Kárpáthosz szigetétől egy hajókapitány a hajnali égen egy tűzcsóvát, vagy tűzgolyót látott, amikor a gép eltűnt a radarról. Ez arra a feltételezésre adhat okot, hogy a gép felrobbanhatott – mondta.

Georg Spöttle arról is beszélt, hogy a repülőtereken a gyenge pontnak elsősorban mindig a személyzet számít, aki felrakja a csomagokat, vagy az élelmiszeradatokat szállítja.

A sharm-el-sheikh-i esetnél is egy italos palackban vitték fel a gépre a robbanóanyagot – húzta alá a szakértő, kiemelve, hogy nemrégiben Franciaországban és Belgiumban mintegy 60 embertől vonták meg a belépési kártyákat a reptérre, mert kiderült, mindannyian szimpatizáltak a radikális iszlám csoportokkal.

Ha valaki nagyon vallásos, meg lehet győzni akkor is, ha nem szimpatizál az iszlamistákkal – fűzte hozzá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »