Spöttle: az ohiói merénylet is egy thanksgiving volt

Egy klisébe illik az, ahogy a média bemutatta az ohiói Columbus egyetemen merényletet elkövető szomáliai hallgatót – jelentette ki Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Ilyenkor többnyire azt hangsúlyozzák, hogy az elkövető „csendes, visszahúzódó fiú” volt. Amikor lelőtték azt az afroamerikai fiút, aki kifosztott egy koreai trafikot az Egyesült Államokban, ott is aranyos, általános iskolai fotókat mutattak róla, nem olyat, amelyiken már 2 méter magas, kigyúrt, tetovált, és nála van az AK-47-es. Igyekeznek azt kommunikálni, „jaj, szegény gyerek, akit megöltek a rendőrök”.

A szomáliai fiú tipikusan a dzsihadisták elkövetési módszerét alkalmazta, miszerint, ha nem jutsz lőfegyverhez, használj kést! Izrael területén a palesztin terroristák is ezt használják. Vagy pedig a gázolást, ami volt már Nizzában, illetve előtte Nagy-Britanniában ütöttek el angol katonákat – jegyezte meg.

Ami az Iszlám Állam mondott, ez a srác azt alkalmazta. Thanksgiving volt, újabb nagyszerű példa arra, miszerint megköszöni valaki Amerikának, hogy befogadta őt és a családját – hangoztatta Spöttle.

Mint ismert, hétfőn legkevesebb tíz diák megsérült az ohiói Columbus egyetemen, miután egy szomáliai hallgató közéjük hajtott, illetve több személyt megkéselt. A 18 éves támadót, aki egyébként illegálisan tartózkodott az Egyesült Államokban, később agyonlőtték.

Georg Spöttle annak kapcsán, hogy a Balkánon virágzik a fegyverkereskedelem, azt mondta: több évtizede innen jutnak el a fegyverek Németországba és Nyugat-Európába. A balkáni háború után rengeteg fegyver maradt a lakosságnál, Szerbiában 1,4 fegyver jut egy háztartásra. Ezeket hatalmas haszonnal lehet eladni. Egy 9 milliméteres pisztolyt például körülbelül négyszeres áron lehet eladni a feketepiacon ahhoz képest, mint amennyiért legálisan meg lehet vásárolni.

A dzsihadistáknál nagyon keresett az AK-47-es, a plasztik robbanóanyag. Észak-Németországban, ahol olyan motoros bandák, mint a Bandidos vagy a Hells Angels uralják a prostitúciót, hatalmas a kereslet a kézi lőfegyverekre, illetve a lefűrészelt csövű sörétes puskákra. A Svájcba irányuló prostitúciót koszovói albánok uralják, Németországban pedig sorra alakulnak a különböző őrző-védő cégek, melyek zsarolással foglalkoznak – sorolta.

A szakember egyébként elképzelhetőnek nevezte, hogy Brazíliából és Kínából érkeznek a tengeren át a Balkánra a fegyverszállítmányok.

Arra a felvetésre, hogy a balkáni bandák évek óra ellátják egész Európát fegyverrel, miért pont most csaptak le rájuk a hatóságok, azt válaszolta: elképzelhető, hogy most kaptak fülest.

Spöttle lehetségesnek tartja azt is, hogy „hagytak valakit megbukni”. A kábítószer-kereskedőknél gyakran előfordul, hogy az úgynevezett „donkey”-k közül, akik lenyeli összekötött óvszerben a kapszulákat, megbuktatnak egyet a reptéren, s közben három másik átmegy. Lehet, hogy most is hagytak megbukni egy viszonylag nagyobb szállítmányt, két másik haj pedig átment az ellenőrzésen, s ezek sokkal veszélyesebb anyag lehetett – magyarázta.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »