Spöttle: a terrorizmusnak soha nem lesz teljesen vége

Spöttle: a terrorizmusnak soha nem lesz teljesen vége

Egy ENSZ-különmegbízott, a szíriai kormány és az ellenzéki csoportok ülnek egy asztalnál Genfben: folytatódnak a szíriai béketárgyalások. Ez már a hetedik forduló, de talán az elsõ olyan, amelyben úgy tûnik, stabilan megtartották a tûzszünetet, melyet orosz-amerikai közvetítéssel sikerült kialkudni. Az Iszlám Államot már szinte teljesen visszaszorították, azonban Georg Spöttle szakértõ szerint újabb sejtek alakulhatnak.

A tûzszünet a Trump-Putyin találkozó eredménye, ami azért is fontos, hiszen a két nagyhatalom egymással szemben álló erõket lát el pénzzel és fegyverrel: az Egyesült Államok támogatja a szabad szír hadsereget, Oroszország pedig Aszad elnököt és a reguláris szír hadsereget – magyarázta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértõ a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Mint mondta, az ötnapos genfi tárgyalásokon az Aszad-kormányt képviselõ különmegbízott is részt vesz, ahogyan Irán is, mely ország szerepe pozitívnak mondható, hiszen igyekszik visszaszorítani a radikális erõket, így érdeke, hogy megerõsítsék a síiták pozícióját.

A szakértõ szerint Aszadnak kellene visszafoglalnia a hatalmat Szíriában, mivel körülbelül 100 csoport áll szemben egymással az országban, és ha Aszad eltûnne a színrõl, akkor olyan vákuum alakulna ki, ami még inkább kinyújtaná a polgárháborút. Hozzátette: ezen a héten nem valószínû, hogy megegyezés születik, most inkább az a cél, hogy a törékeny tûzszünetet tartsák és még több diplomáciával megoldást keressenek.

Georg Spöttle ugyanakkor kiemelte azt is, hogy pozitívum, hogy az Iszlám Államot már szinte teljesen visszaszorították.

Az Iszlám Állam számára a területek elvesztése presztízsveszteség; sokkal kevesebb nyugat-európai vagy amerikai fiatal csatlakozik már hozzájuk, és közben sokan megléptek a terrorszervezetbõl –  a titkosszolgálatoknak éppen ez jelent gondot, hiszen az ideológia nem hal meg, és lehetséges, hogy a dzsihadisták újra összeállnak új néven.

“Olyan, mint a tumor, ha szétszélednek, kisebb sejteket alkotnak és tovább mérgezik a világot, a terrorizmusnak ezzel maximálisan soha nem lesz vége” – fogalmazott Georg Spöttle.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »