Spöttle: A terrorizmusnak soha nem lesz teljesen vége

Spöttle: A terrorizmusnak soha nem lesz teljesen vége

Egy ENSZ-különmegbízott, a szíriai kormány és az ellenzéki csoportok ülnek egy asztalnál Genfben: folytatódnak a szíriai béketárgyalások. Ez már a hetedik forduló, de talán az első olyan, amelyben úgy tűnik, stabilan megtartották a tűzszünetet, melyet orosz-amerikai közvetítéssel sikerült kialkudni. Az Iszlám Államot már szinte teljesen visszaszorították, azonban a szakértő szerint újabb sejtek alakulhatnak.

A tűzszünet a Trump-Putyin találkozó eredménye, ami azért is fontos, hiszen a két nagyhatalom egymással szemben álló erőket lát el pénzzel és fegyverrel: az Egyesül Államok támogatja a szabad szír hadsereget, Oroszország pedig Aszad elnököt és a reguláris szír hadsereget – magyarázta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Mint mondta, az ötnapos genfi tárgyalásokon az Aszad-kormányt képviselő különmegbízott is részt vesz, ahogyan Irán is, mely ország szerepe pozitívnak mondható, hiszen igyekszik visszaszorítani a radikális erőket, így érdeke, hogy megerősítsék a síiták pozícióját.

A szakértő szerint Aszadnak kellene visszafoglalnia a hatalmat Szíriában, mivel körülbelül 100 csoport áll szemben egymással az országban, és ha Aszad eltűnne a színről, akkor olyan vákuum alakulna ki, ami még inkább kinyújtaná a polgárháborút.

Hozzátette: ezen a héten nem valószínű, hogy megegyezés születik, most inkább az a cél, hogy a törékeny tűzszünetet tartsák és még több diplomáciával megoldást keressenek.

Georg Spöttle ugyanakkor kiemelte azt is, hogy pozitívum, hogy az Iszlám Államot már szinte teljesen visszaszorították.

Az Iszlám Állam számára a területek elvesztése presztízsveszteség; sokkal kevesebb nyugat-európai vagy amerikai fiatal csatlakozik már hozzájuk, és közben sokan megléptek a terrorszervezetből –  a titkosszolgálatoknak éppen ez jelent gondot, hiszen az ideológia nem hal meg, és lehetséges, hogy a dzsihadisták újra összeállnak új néven.

“Olyan, mint a tumor, ha szétszélednek, kisebb sejteket alkotnak és tovább mérgezik a világot, a terrorizmusnak ezzel maximálisan soha nem lesz vége” – fogalmazott Georg Spöttle.

forrás: Kossuth Rádió/180 perc

The post Spöttle: A terrorizmusnak soha nem lesz teljesen vége appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »