Spion über alles

Spion über alles

Kevesen nézték az RTL Klubon futó NDK-s kémsztorit, a Volt egyszer két Németországot, ezért a csatorna csütörtök késő estére száműzte. Ám érdemes sokáig fennmaradni, ha szocialista nosztalgiára vagy kelet-európai kémtörténetre vágyik az ember.

Múlt héten dupla epizóddal indította útjára legújabb sorozatát az RTL Klub. A néha egy-egy színvonalas műsorral is jelentkező csatorna ezúttal egy komoly sorozatot tűzött műsorára, amely végre nem az Egyesült Államokban, hanem közép-európai rögvalóságban – illetve annak múltjában – játszódik.

A sztori dióhéjban: Martin Rauch (Jonas Nay, aki megtévesztésig hasonlít a Gengszterkorzóból ismert Michael Shannonra) keletnémet katona, rákos anyukával – azaz jól zsarolható. Beszervezi a titkosszolgálat, majd némi kábítás és kiképzés után már Bonnban vetik be Moritz Stammként. A teljességgel képzetlen NDK-s kém megrökönyödik régi floppy lemezen, kezd belezúgni az általa megfigyelt NSZK-s katonai vezető lányába, ráadásul a most csütörtöki epizódban már a sármját is be kell vesse a szocializmus sikeréért.

Nosztalgikus hangulat

Hírdetés

A németül Deutschland 83 címen futó történet meglepő módon 1983-ban játszódik, ennek megfelelően kapunk nojnundnojnzigluftballont, korhű ruhákat, termékeket… A minden részletre kiterjedő sorozat hangulata némiképp hasonlít a Good bye, Lenin!-ben tapasztaltakhoz, ám összességében keveset látunk az NDK-ból (ráadásul magyar szinkronnal), inkább a szocializmus találkozása a modern Nyugattal nyújt érdekes pillanatokat. Ugyan a kémképzésről nem sokat tudunk meg, de Martin (vagy Moritz) képes feltalálni magát necces helyzetekben. Maga a sorozat készítői sem sokat bajlódtak a karakterek bemutatásával – nem filmről beszélünk, ezért egyből akciózni kell –, hanem egyből belecsaptak a lecsóba, és komoly (néha azért hihetetlenül bugyuta) akciókat mutattak.

Mégis az a legmeglepőbb, hogy a főszereplővel kezd szimpatizálni a néző – egy keletnémet ügynökkel. Ez a német múltfeldolgozás, a még mindig meglévő ellentétek elsimítása szempontjából kulcsfontosságú lehet. Nem véletlen, hogy a remek sorozat meglepően jó kritikákat kapott, ráadásul először nem is a német RTL, hanem az amerikai Sundance TV vetítette, így a Volt egyszer két Németország lett az első német nyelvű sorozat (angol felirattal), amelyet az Egyesült Államokban vetítettek. Az Egyesült Királyságban január óta megy a nyolcrészes széria, amely a legnézettebb külföldi tévésorozat lett, miután 2,5 millióan nézték.

Jelenetfotó a Volt egyszer két Németország című sorozatból Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv

Későre száműzve

Ám mielőtt még nagyon elájulnánk, hogy végre komoly, történelmi sorozat futhat főműsoridőben az ország legnézettebb csatornáján, érdemes megemlíteni, hogy a Volt egyszer két Németország rosszul nyitott. Múlt csütörtökön a Barátok köztöt a 18–49 év közötti közönség 20 százaléka nézte, ám utána a német sorozat első része 11, második epizódja pedig 9,8 százalékot tudott felmutatni. Volt olyan időszak is, amikor a Coolon a Dr. Csont ismétlését (!) többen nézték, mint a fent bemutatott remek kémsztorit. A csatorna persze egyből lépett: fokozott marketingtevékenység helyett (pedig az értékes terméket lehetett volna nyomni kicsit), hátrébb sorolták 22.20-as kezdésre a sorozatot, így a Castle megy majd előtte. Kár érte, de érdemes fent maradni olyan sokáig is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »