Spanyolországnak még mindig nincs miniszterelnöke. Elindult a visszaszámlálás

Másodszorra sem szavazta meg Pedro Sánchez szocialista jelölt kormányfővé választását a spanyol parlament. A péntek esti voksolás példátlan helyzetet teremtett, mert Spanyolországban még sosem fordult elő, hogy a két forduló valamelyike ne lett volna eredményes.

Pedro Sánchez összesen 131 támogató szavazatot kapott saját pártjától, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttól, és a Kanári-szigeteki Koalíciótól. Utóbbi szerdán, az első voksoláskor tartózkodott, de ezt most igenre módosította, mintegy “gesztusként”. A parlament többi pártjától összesen 219 elutasítást kapott a szocialista jelölt. Az eredmény előre borítékolható volt. A radikális változásokat követelő, baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) párt már a szavazás előtt jelezte Sáncheznek: ha felbontja a liberálisokkal kötött megállapodást, megkapja a támogatásukat.

Egyelőre csak találgatások vannak azzal kapcsolatban, hogy vajon a szocialisták újabb tárgyalásokon próbálják-e meggyőzni a pártokat álláspontjuk megváltoztatásáról, vagy végül ők engednek-e. Az sem kizárható, hogy lemondanak a jelöltségről. Ennek eldöntésére két hónapjuk van: ha május 2-ig nem áll új kormányfő az ország élén, meg kell ismételni a parlamenti választásokat június 26-án.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »