Spanyolország újra próbálkozik

Spanyolország újra próbálkozik

A brit népszavazás eredménye volt az egyik fő téma a spanyolországi parlamenti választás kampányhajrájában is. Az ügyvivő miniszterelnök szerint hazája nem követi a brit példát. A szocialisták szerint a felelőtlen jobboldali politika zúzta szét a brit társadalmat.

A korábbi közvélemény-kutatások szerint semmi sem változott a december 20-ai választás óta, és az előrejelzések szerint a választás után sem lesz kormányképes párt Spanyolországban. A brit referendum kimenetelével azonban nem számolhattak a felméréseket készítők, pedig a kampány finisében ez lett az egyik legfőbb téma.

Az ügyvivő spanyol miniszterelnök szerint Spanyolország nem követi a brit példát: „Megfelelő módon kell kezelni a kérdést. Meg kell védeni az európai emberek érdekeit, folytatni kell az integráció folyamatát, meg kell védeni a spanyol emberek kívánságait. Erős kormányra van szükségünk, amely képes megvédeni Spanyolország és a spanyol nép érdekeit” – hangoztatta Mariano Rajoy.

A második legerősebb párt, a Podemos a múlt fél évben erősödött, a brit döntés után azonban már ez sem biztos, a Podemost ugyanis sokan euroszkeptikus pártnak tartják. A baloldali populista tömörülés kétségkívül sokkal kritikusabb az Európai Unióval szemben, mint vetélytársai. „A Németország által uralt Európa, a megszorítások Európája, a menekülteket megalázó Európa nem működik. Ami működik, ami elkápráztatja Európa lakosságát, az az emberi jogokat garantáló és a szociális szolgáltatásokat nyújtó Európa. Nincs más európai identitás” – vélekedett Pablo Iglesias, a párt vezetője.

A szocialisták ugyanakkor az uniós együttműködés odaadó hívei: „Ez egy rossz nap Európa és az európaiak számára, mert a felelőtlen jobboldal és populizmus összetartása oda vezetett, hogy darabjaira zúzta a brit társadalmat, és veszélybe sodorta az európai projektet” – mondta Pedro Sanchez, a Szocialista Munkáspárt vezetője.

Az eddig kormányzó Néppárt és a szocialisták is abban reménykedhetnek Spanyolországban, hogy a brit népszavazás kijózanító hatással lesz a spanyol szavazókra, akik inkább rájuk, és nem a Podemosra, vagy más, eddig még nem bizonyított pártokra adják majd szavazatukat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »